Dijetetičarka je rekla da jednu vrstu ultra prerađene hrane nikada ne kupuje

Foto: Shutterstock

REDOVITA konzumacija ultraprerađene hrane može povećati rizik od razvoja zdravstvenih stanja poput srčanih bolesti i demencije, prema liječnicima Američkog liječničkog udruženja. Dijetetičarka Jinan Banna za CNBC Make It otkrila je koju vrstu popularne ultraprerađene hrane nikada ne kupuje. 

Objašnjava da "ultraprerađena hrana obično sadrži puno šećera i soli te je izrađena od sastojaka koje općenito ne bismo pronašli u našoj kuhinji". Kad bi morala izdvojiti jednu vrstu takve hrane koju ne kupuje, to bi bila instant juha s rezancima.

"Instant juha nije nešto što kupujem. Ne konzumiram instant juhu s rezancima. Ako bih uopće jela juhu, radije bih je pripremila sama od meni poznatih sastojaka", ističe. 

Smatra da instant juhe, koje obično sadrže rezance i paketiće s okusom, imaju visok udio natrija i zasićenih masnoća. Osim toga, ovakve vrste juha obično ne sadrže vlakna, koja su važna za normalno zdravlje probavnog sustava. 

"Općenito, ne bih instant juhu smatrala vrlo zdravom hranom", objašnjava i dodaje: "Hrana koja je bogata natrijem ili zasićenim mastima može pridonijeti razvoju kroničnih bolesti. Naravno, potrebno nam je nešto natrija, ali ovdje govorimo o prekomjernoj konzumaciji kao problemu."

Savjetuje da umjesto instant-juhe počnete pripremati vlastite juhe kod kuće koje će obično sadržavati manje natrija i u koje možete dodati omiljene namirnice. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.