Doktor navodi tri razloga zbog kojih mlađe osobe sve češće imaju rak debelog crijeva

Foto: Pixabay

Rak debelog crijeva sve više pogađa mlade ljude. To se događa iz nekoliko razloga, rekao je onkolog Sunil Kamath za Daily Mail.

Liječnik je izjavio da je bolest ranije uglavnom dijagnosticirana kod osoba starijih od 50 godina, no posljednjih godina dijagnoza se postavlja i kod 20-godišnjaka.

"Naši podaci jasno pokazuju da je glavni čimbenik rizika prehrana. Već znamo koji su glavni metaboliti povezani s rizikom od rane pojave bolesti", rekao je dr. Kamath.

Liječnici su otkrili da mladi bolesnici imaju više tvari koje nastaju tijekom probave određenih proteina i aminokiselina. Te tvari pomažu u razvoju stanica raka, uzrokujući pojavu tumora u tijelu.

Istraživači sa Sveučilišta Ohio State nedavno su objavili da "zapadnjačka prehrana" može poremetiti osjetljivu ravnotežu bakterija u gastrointestinalnom traktu, što dovodi do upale zbog koje stanice brže stare i postaju osjetljivije na rak.

Osim toga, postoje još dva čimbenika koji utječu na razvoj raka debelog crijeva. Prema dr. Kamathu, pacijenti s pretilošću i sjedilačkim načinom života imaju veću vjerojatnost od drugih da dobiju dijagnozu ove bolesti.

Rak debelog crijeva treći je najčešće dijagnosticiran rak u svijetu, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Rektalno krvarenje jedan je od najčešćih ranih znakova raka debelog crijeva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.