Evo nekoliko razloga zbog kojih se isplati jesti orahe

Foto: Pexels

MOŽDA mislite da su orasi samo sastojak kolača, ali oni su idealan međuobrok ili dodatak salatama, kuhanom povrću i humusu. Osim što su ukusni, prepuni su hranjivih sastojaka, zbog čega se isplati dodati ih svom jelovniku.

Sedam oraha sadrži 18 grama zdravih masti, četiri grama proteina, dva grama vlakana, skoro 50 posto preporučenog dnevnog unosa mangana, kao i manje količine magnezija, željeza, kalcija i B vitamina.

Istraživanja su pokazala da orasi poboljšavaju zdravlje probave i srca. Šestotjedna studija Sveučilišta Penn, provedena među pretilim odraslim osobama, pokazala je da im je, uslijed konzumacije oraha, smanjen krvni tlak i kolesterol.

Orasi pridonose i zdravlju mozga. Istraživanje objavljeno 2020. u The American Journal of Clinical Nutrition, provedeno među 600 starijih odraslih osoba, došlo je do zaključka da im je jedenje oraha usporilo kognitivni pad.

Osim svih navedenih prednosti, jedenje oraha može umanjiti osjećaj gladi i regulirati apetit. 

Najveće kliničko ispitivanje koje je analiziralo učinak konzumacije orašastih plodova na spolnu funkciju zdravih muškaraca objavljeno je u časopisu Nutrients 2019. Istraživači su otkrili da je tijekom 14 tjedana kod muškaraca koji su jeli oko dvije porcije smjese orašastih plodova dnevno došlo do značajnog povećanja orgazmičke funkcije i seksualne želje. Smjesa se sastojala od 50% oraha, 25% badema i 25% lješnjaka.