Evo odgovora na pitanje treba li doručkovati prije jutarnjeg treninga

Foto: Instagram

U POSLJEDNJE vrijeme sve je popularnije trenirati na prazan želudac. Ovaj fitness trend odlučili su iskušati i Jennifer Lopez i njen zaručnik Alex Rodriguez pa se mnogi s pravom pitaju treba li doručkovati prije jutarnjeg treninga.

Odgovor na to pitanje odlučili su pronaći znanstvenici s engleskog sveučilišta u Bathu koji su okupili mlade fit muškarce. Njih 12 vježbalo je u sveučilišnom laboratoriju tri jutra u tjednu. 

Prvo jutro su pojeli zdravu zdjelicu zobene kaše koja sadrži 480 kalorija. Drugo jutro su pojeli isti obrok, ali su trenirali umjerenim intenzitetom vozeći sobni bicikl sat vremena. Treće jutro su preskočili doručak i trenirali istim intenzitetom, a prvi obrok u danu im je bio ručak.

Nakon svakog treninga znanstvenici su im predali košare s hranom i rekli da jedu isključivo ono što se u njima nalazi te da vrate sve što nisu konzumirali kako bi mogli pratiti njihov dnevni unos kalorija. 

Znanstvenici su došli do zanimljivih rezultata. Kada su ispitanici doručkovali kašu prije treninga, postizali su energetsku ravnotežu. Otprilike su sagorjeli približno kalorija koliko su unijeli hranom.

Kada su preskočili doručak, iscrpili su skladišta ugljikohidrata u tijelu i na kraju su obično jeli više nego inače za ručak. Nakon toga im se apetit smanjio i dan su završili deficitom od gotovo 400 kalorija. 

Tim znanstvenika smatra da bi ovaj rezultat mogao pomoći osobama kojima je cilj smanjiti tjelesnu težinu. Međutim, navode da isti eksperiment moraju provesti među osobama koje se bore s prekomjernom težinom, starijima, osobama koje nisu u formi, ženama ili onima koji preferiraju bogatiji doručak poput slanine i jaja.

Istraživanje je u suprotnosti s prethodnim mišljenjem da je doručak najvažniji obrok u danu, ali je važno imati na umu da svaka osoba različito reagira na drugačije prehrambene navike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.