Evo što biste trebali početi raditi svako jutro ako želite uspješno gubiti kilograme

Foto: Pexels

GUBITAK težine je proces koji zahtijeva dosljednost i pametne navike. Jutra su ključno vrijeme za postavljanje temelja dana, a navike koje uspostavite nakon buđenja mogu značajno utjecati na vaše napore u mršavljenju. Nutricionistice su za Eating Well otkrile niz strategija koje će vam omogućiti da već od jutra utječete na mršavljenje.

Pijte vodu

Voda čini 60 posto tijela i neophodna je za svaku stanicu. Budući da pomaže svakom dijelu tijela da funkcionira ispravno, pijenje vode i održavanje hidracije može pomoći u postizanju zdravstvenih ciljeva, pa čak i podržati gubitak težine. Pijenje vode odmah nakon buđenja može podržati zdrav metabolizam, olakšati probavu i pomoći da budete svjesniji osjećaja gladi i sitosti, prenosi Eating Well.

Pronađite vrijeme za kretanje nakon buđenja

Uključivanje kretanja u jutarnju rutinu može značajno utjecati na napore u mršavljenju. Bilo da se radi o brzoj šetnji na otvorenom ili kratkoj tjelovježbi, jutarnja tjelovježba može pomoći da potaknete metabolizam i poboljšate raspoloženje. Tjelesna aktivnost ujutro također može povećati razinu energije i podržati zdrav metabolizam tijekom ostatka dana.

Vježbanje na otvorenom pruža i dodatne prednosti svježeg zraka i sunčeve svjetlosti, što može poboljšati mentalno blagostanje i regulirati vaš cirkadijalni ritam, što je važno za san, dva ključna aspekta zdravlja koja mogu utjecati na težinu.

Jedite doručak bogat proteinima

Započinjanje dana doručkom bogatim proteinima može pomoći da se duže osjećate siti i smanjite žudnju kasnije tijekom dana. To je dijelom zbog toga što proteini potiču osjećaj sitosti i stabiliziraju razinu šećera u krvi.

"Osiguravanje da jedete doručak bogat proteinima i vlaknima može vas duže držati sitima, kao i smanjiti vjerojatnost prejedanja kasnije tijekom dana", ističe nutricionistica Crystal Orozco. Primjeri doručka bogatog proteinima uključuju grčki jogurt, jaja, zdjele ili sendviče s cjelovitim žitaricama i smoothieje, dodaje ona.

Planirajte obroke unaprijed

Odvojite nekoliko minuta ujutro za planiranje obroka kako biste se postavili na put uspjeha. Znajući što ćete jesti tijekom dana, olakšava donošenje zdravijih izbora i može vam čak uštedjeti novac na dostavi hrane. Planiranje obroka može pomoći da uključite razne nutrijente tijekom dana, koje vaše tijelo treba da bi se osjećalo najbolje.

U svakom obroku pokušajte uključiti izvor proteina, poput piletine, tune, tofua ili graha, ugljikohidrata, poput cjelovitih žitarica, voća ili povrća, i zdrave masnoće, poput orašastih plodova, sjemenki, avokada ili maslinovog ulja.

Brinite i o mentalnom zdravlju

Započinjanje dana s praksama mindfulnessa, kao što su meditacija ili vježbe dubokog disanja, može pomoći u smanjenju stresa. Upravljanje stresom ključno je za uspješan gubitak težine.

Nutricionistica Jaime Bachtell-Shelbert ističe da "provođenje mindfulness prakse svako jutro kako biste ojačali taj 'zašto' može biti vrlo moćno. Odvojite nekoliko minuta ujutro, otprilike tri do pet, da radite vježbe dubokog disanja dok se fokusirate na svoj 'zašto' i postavljate svoje namjere za dan."

Izbjegavajte pića s dodatkom šećera

Započinjanje dana napicima s visokim udjelom dodanog šećera može dovesti do pada energije i povećane gladi kasnije tijekom dana. Pića s dodanim šećerom mogu naglo povisiti razinu šećera u krvi i biti bogata kalorijama, ali nas ne drže dugo sitima, što s vremenom može dovesti do povećanja tjelesne težine, prenosi Eating Well.

Umjesto konzumiranja ovakvih napitaka, započnite dan s napitcima bez ili s niskim udjelom dodanog šećera, kao što su voda, gazirana voda, nezaslađeni čaj ili kava. Ako trenutno preferirate zaslađenu kavu ili čaj, pokušajte postupno smanjivati količinu zaslađivača koji dodajete. S vremenom, smanjenje unosa može napraviti veliku razliku.

Na početku dana konzumirajte namirnice koje sadrže vlakna

Vlakna su još jedan ključni nutrijent koji može podržati gubitak težine. Pomažu u probavi, potiču osjećaj sitosti i pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Dodavanje vlakana u doručak može vas duže održati sitima te podržati zdravlje crijeva, što je važno za zdravu probavu i više. Uključivanje namirnica bogatih vlaknima, poput voća, orašastih plodova, sjemenki i cjelovitih žitarica, u vaš doručak može vam pomoći da iskoristite sve prednosti vlakana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.