Evo što će se dogoditi tijelu ako svaki dan jedete luk

Foto: Pixabay

Luk je kultura poznata više od 5000 godina. Stari Grci smatrali su ga svetim povrćem, i to s razlogom. Naime, osim što štiti od prehlade, luk ima i brojna druga korisna svojstva.

Luk sadrži vitamine A, B i C, fosfor, željezo, kalcij i antioksidanse. Ovo povrće može se jesti sirovo i kuhano, bez gubitka korisnih svojstava.

Ako pojedete barem pola glavice luka dnevno, možete povećati razinu dobrog kolesterola te spriječiti moždani udar, aterosklerozu, srčani udar ili trombozu. Luk je također odlična preventiva protiv dijabetesa i infekcija.

Fosfor, kalcij, sumpor i silicij u luku pomažu smanjiti rizik od prijeloma, a sirup od luka pomoći će vam da se riješite kašlja. Povrće je potrebno samo narezati na kockice i preliti medom. Nakon nekoliko sati, sadržaj možete procijediti i tekućinu piti kao sirup.

Luk pomaže i kod anemije. Ne samo da sadrži puno željeza, već pomaže i u njegovoj apsorpciji iz druge hrane. Ako svakodnevnoj prehrani dodate luk, možete značajno poboljšati i zdravlje kože. Pomoći će vam smanjiti ožiljke i riješiti se akni, a vaši nokti i kosa ojačat će.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.