Evo što se događa u našem tijelu ako redovito jedemo previše slane hrane

Foto: Pexels

SOL je bez sumnje jedan od najpopularnijih začina u svijetu. Pomaže u poboljšavanju okusa hrane, ali služi i kao konzervans. Kako donosi Eat This, kuhinjska sol sastoji se od 60 posto klorida i 40 posto natrija, a upravo je natrij jedan od osnovnih esencijalnih elektrolita koje naše tijelo treba za različite funkcije, od probavljanja hrane sve do kontrakcije mišića.

Problem je u tome što danas sve veći broj ljudi unosi previše natrija, odnosno soli u svoj organizam, što može biti vrlo opasno. Isto tako, dijetetičari upozoravaju da većina hrane za koju to nikad ne bismo pomislili ima iznenađujuće visok udio natrija.

Ali što se zapravo događa s našim tijelom ako jedemo previše soli? Ovo su neke od pojava koje primjećuju liječnici:

  • oštećenje krvnih žila i srca
  • nadutost, grčevi i bolovi u trbuhu
  • problemi s probavom
  • debljanje
  • pogoršanje migrena
  • povećanje rizika od demencije.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.