Evo što zadržavanje mokraće točno čini našem mjehuru i zdravlju

Foto: Shutterstock

SVAKA je osoba barem jednom u životu zadržavala mokraću zbog nemogućnosti odlaska na toalet. No to zadržavanje može izazvati nelagodu i dovesti do ozbiljnijih posljedica, donosi Healthline. Kako upozoravaju liječnici, od iznimne je važnosti da slušamo svoje tijelo i nikada ne odgađamo mokrenje. Evo što se može dogoditi ako predugo zadržavamo mokraću.

Jedna od posljedica čestog zadržavanja mokraće uključuje slabljenje mišića mokraćnog mjehura. Kako objašnjavaju liječnici, dugotrajno zadržavanje urina stvara određeni pritisak na naš mjehur, kao i mišiće zdjelice. Ako to radimo prečesto, s vremenom ova loša navika može dovesti do inkontinencije, odnosno uzrokovati probleme s pražnjenjem mjehura.

Ova navika također može dovesti do nepovratnog rastezanja našeg mjehura. Kako tvrde liječnici, kada je naš mjehur pun, on se rasteže i zatim ponovno vraća u svoj prvobitni oblik. Međutim, ako dođe do redovitog zadržavanja mokraće, to bi moglo promijeniti oblik našeg mjehura, bez mogućnosti da se on ikad više vrati u prvobitno stanje.

Isto tako, namjerno zadržavanje mokraće dovodi i do opasnog oštećenja bubrega. Radi se o tome što nas to može učiniti mnogo osjetljivijima na potencijalne infekcije u organizmu, što predstavlja veliku opasnost za zdravlje bubrega i njihovu funkciju. Ako se stanje ne prepozna na vrijeme, u rijetkim slučajevima postoji opasnost od zatajenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.