Fermentirana hrana već je dugo hvaljena zbog svojih zdravstvenih prednosti, posebno za zdravlje crijeva, zbog visokog sadržaja probiotika. Uključivanje ove hrane u prehranu može pomoći probavi, potaknuti metabolizam i čak podržati mršavljenje. Kada se spomene fermentirana hrana, obično prvo pomislimo na jogurt, kimchi ili kiseli kupus, no manje poznata fermentirana hrana je idli.
Idli je fermentirano indijsko jelo od riže i leće. Niskokalorično je, bogato probioticima i podržava zdravlje crijeva. Obično se priprema s fermentiranim tijestom od riže i crne leće. Potječe iz južne Indije te je sve popularniji kao zasitan i hranjiv doručak, osobito za one koji žele izgubiti na težini.
Jedna srednje velika porcija idlija ima otprilike 70 kalorija, 15 grama ugljikohidrata i oko dva do pet grama vlakana.
Iako se recepti mogu razlikovati, idli je također bogat raznim vitaminima i mineralima, poput kalija, magnezija, fosfora, vitamina B1 i drugih.
Sastojci potrebni za pripremu idlija su:
Priprema:
@bakinghermann Fluffy rice cakes made with a fermented rice & lentil batter Full recipe via link in bio 👏 #idli #indian #learnontiktok ♬ original sound - Julius Fiedler
Nutricionistica Suman Agarwal ističe da je idli "prirodno dobar za probavu zbog fermentiranog tijesta od riže i leće". Također naglašava da idli može pružiti dugotrajan osjećaj sitosti.
Osim toga, razlog zbog kojeg je ova jednostavna fermentirana hrana korisna za mršavljenje leži u niskokaloričnosti.
Idli se također kuha na pari, umjesto da se prži, što ga čini niskomasnim izborom. Zbog sadržaja riže i leće, pruža dobru ravnotežu proteina i vlakana. Proteini mogu pomoći u ubrzavanju metabolizma i smanjenju apetita, dok vlakna pomažu u probavi i održavaju osjećaj sitosti dulje vrijeme. Proces fermentacije idlija uvodi korisne bakterije koje podržavaju zdravlje crijeva.