Četiri vrste hrane koje poboljšavaju zdravlje mozga, prema nutricionistima
NOVA istraživanja pokazuju da su mozak i crijeva povezani na više načina.
Dijetetičarka Katherine Brooking objašnjava: "Tvari koje proizvode bakterije u crijevima mogu putovati ili slati signale živcima, poput vagusnog živca, izravno u mozak - pokrećući različite aktivnosti u mozgu koje mogu promijeniti raspoloženje, ponašanje, pamćenje i kogniciju", prenosi EatingWell. Taj proces djeluje u oba smjera jer signali iz mozga također putuju prema crijevima i utječu na mikrobiom. To znači da ono što jedemo potencijalno može utjecati na naše misli, emocije i ponašanja, tvrde stručnjaci.
Također, vjerojatno smo čuli da fermentirana hrana sadrži korisne bakterije koje podržavaju zdravlje crijeva, ali te namirnice ne donose korist samo za crijeva - također mogu podržavati zdravlje mozga. Stoga su stručnjaci za prehranu izdvojili nekoliko vrsta fermentirane hrane koje bismo trebali uključiti u prehranu za zdravlje mozga.
1. Jogurt
"Jogurt je osnovna namirnica u mom hladnjaku, a njegova svestranost olakšava dodavanje u svaki obrok ili užinu", kaže Brooking.
Nutricionistica i dijetetičarka Amy Kimberlain preporučuje jogurt jer sadrži probiotike koji "pomažu u održavanju zdravog mikrobioma crijeva, podržavaju proizvodnju neurotransmitera, smanjuju upalu i pružaju ključne hranjive tvari koje štite i poboljšavaju funkciju mozga."
2. Kimchi
Kimchi je tradicionalno korejsko jelo od fermentiranog povrća, bogato probioticima. Studije sugeriraju da specifični probiotici u kimchiju mogu poboljšati kognitivnu funkciju i imati neuroprotektivne učinke. Osim toga, kimchi je bogat vitaminom K i antioksidansima, poput vitamina C, koji jačaju imunitet i pomažu u zaštiti stanica.
3. Kombucha
"Kombucha sadrži probiotike koji mogu pomoći u ravnoteži mikrobioma", kaže Kimberlain. Kombucha je bogata i polifenolima koji smanjuju oksidativni stres i mogu spriječiti neurodegenerativne bolesti, tvrde nutricionisti i znanstvenici.
4. Kefir
Kefir je fermentirani napitak bogat probioticima. Istraživanja pokazuju da konzumacija kefira može poboljšati relacijsko pamćenje, a osobe koje su ga konzumirale povećale su koncentraciju korisnih bakterija u crijevima.
Zaključno, ova povezanost između crijeva i mozga ističe koliko prehrana može utjecati na cjelokupno zdravlje tijela, uključujući mozak. Uključivanje fermentirane hrane, poput jogurta, kimchija, kombuche i kefira, u prehranu može značajno pomoći u očuvanju zdravlja crijeva i mozga.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati