Gubitak kose i anemija: Ovo su opasnosti prebrzog mršavljenja

Foto: Pexels

Nova godina sa sobom donosi nove početke, zbog čega mnogi ljudi donose i nove odluke. Jedna od najčešćih u ovo doba godine je mršavljenje. Većina želi brza i efikasna rješenja. Međutim, prebrzo mršavljenje ili uskraćivanje određene hrane može dovesti do brojnih zdravstvenih problema.

Kada ne jedemo dovoljno kalorija ili ograničimo cijele grupe namirnica, vjerojatno ne dobivamo dovoljno hranjivih tvari. To može dovesti do zdravstvenih problema, kao što su anemija, umor i gubitak kose. Nedostatak hranjivih tvari također može utjecati na probavno i kardiovaskularno zdravlje te zdravlje kostiju. Ovo su neke od posljedica prebrzog mršavljenja.

Gubitak mišića

Postoji mogućnost da ćemo izgubiti mišićnu masu. To može usporiti metabolizam, što uzrokuje da naše tijelo pokušava zadržati masnoću, usporavajući gubitak težine. Također, možemo se osjećati slabije i umornije te primijetiti da naše tijelo ne izgleda tako zategnuto.

Neravnoteža elektrolita

Elektroliti su minerali neophodni za normalno funkcioniranje tijela. Ako ne dobijemo dovoljno ovih važnih minerala, to može dovesti do zdravstvenih problema poput problema sa srcem i grčeva u mišićima.

Dehidracija

Kada brzo mršavimo, veća je vjerojatnost da ćemo dehidrirati. To može dovesti do glavobolje, vrtoglavice i umora.

Problemi s mentalnim zdravljem

Možda ćemo doživjeti stres, tjeskobu i krivnju zbog izbora hrane. Restriktivne dijete također mogu povećati šanse za prejedanje, piše The Baton Rouge Clinic.

Povratak kilograma

Ako duže vrijeme ne možemo živjeti s promjenama koje unosimo u svoju prehranu, naše će tijelo brzo pokušati vratiti na staru težinu.

Najbolji način da smršavimo jest da se usredotočimo na promjene zdravog načina života kojih se možemo dugoročno držati. Ključ gubitka težine i njezinog održavanja jest strpljenje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.