SERIJA nezdravih životnih odluka može dovesti do visokog krvnog tlaka koji može povećati rizik od opasnih komplikacija. Srećom, visok krvni tlak možete prevenirati zdravim odlukama, između ostaloga i grickanjem nekih namirnica.
Borovnice
Istraživanje nedavno objavljeno u časopisu Journal of Gerontology Series otkrilo je da konzumacija 200 grama borovnica dnevno kroz mjesec dana vodi do poboljšanja funkcija krvnih žila i smanjuje gornji (sistolički) krvni tlak u zdravih ljudi.
Znanstvenici s King's Collegea u Londonu proučavali su 40 volontera kroz period od mjesec dana. Nasumično su im davali piće koje je sadržavalo 200 grama borovnica, a pozitivan učinak na njihov krvni tlak zabilježen je kroz dva sata nakon konzumacije napitka. Kroz mjesec dana, krvni tlak je smanjen za 5 mmHg.
Znanstvenici napominju da je to slično učinku lijekova za snižavanje krvnog tlaka.
Sjemenke suncokreta
Istraživanja koja proučavaju prednosti jedenja suncokretovih sjemenki otkrila su da spoj u njima blokira enzim koji uzrokuje sužavanje i zatezanje krvnih žila. Uz to, dokazano je da magnezij sadržan u sjemenkama suncokreta smanjuje razinu krvnog tlaka.
Sjemenke suncokreta bogate su nezasićenim masnim kiselinama, posebno linolnom. Istraživanja pokazuju da tijelo koristi linolnu kiselinu kako bi stvorilo spoj koji opušta krvne žile i tako potiče niži krvni tlak.
U jednom trotjednom istraživanju, žene s dijabetesom tipa 2 koje su jele 30 grama sjemenki suncokreta dnevno kao dio uravnotežene prehrane doživjele su pad sistoličkog krvnog tlaka od pet posto.
Orasi
Prema istraživanju objavljenom u Journal of the American Heart Association, jedenje oraha može pomoći sniziti krvni tlak. Znanstvenici su otkrili da su sudionici čija se prehrana sastoji od malo zasićenih masti, a uz to jedu orahe, imali niži krvni tlak.