Istraživačica dugovječnosti: Ako ste stariji od 50, počnite prakticirati jednu naviku

Foto: Shutterstock

Naše svakodnevne navike najviše utječu na naše zdravlje, uključujući i životni vijek. Kako starimo, možda počinjemo više razmišljati o svojoj prehrani i životnim navikama u nastojanju da produžimo svoj životni vijek. Srećom, za ljude koji imaju 50 ili više godina i žele ostvariti taj cilj, liječnica i stručnjakinja za dugovječnost, dr. Gowri Reddy Rocco, nudi jednu promjenu za početak. Time bi mogli produžiti godine života.

Dr. Rocco ističe da bi osobe starije od 50 godina trebale početi prakticirati redovit i kvalitetan san te naučiti kako bolje spavati.

"Vrednovanje sna i održavanje dobre higijene spavanja ključno je. Ciljajte na sedam do osam sati sna svake noći. To čuva i poboljšava vaš metabolizam, imunološki sustav i zdravlje mozga. Osim toga, smanjuje kortizol, pomaže u balansiranju hormona i podržava mentalno zdravlje", rekla je za Parade.

Znanstvena istraživanja to podupiru. Starije odrasle osobe koje spavaju između šest i devet sati svake noći imaju bolje fizičko zdravlje u usporedbi sa starijim odraslim osobama koje spavaju manje ili više od te količine vremena. Istraživači vjeruju da je to zato što REM spavanje potiče metabolički i kognitivni oporavak, što zauzvrat podržava pamćenje i cjelokupno zdravlje mozga.

Nedostatak sna povezan je s problemima mentalnog zdravlja i lošim metabolizmom

"Dobar san smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti, pomaže u kontroli tjelesne težine i jača imunološki sustav. Nedostatak dubokog sna povezan je s problemima mentalnog zdravlja, lošim metabolizmom i pretilošću, bez obzira na to koliko vježbate", ističe dr. Rocco.

Također napominje da je način razmišljanja iznimno važan kada je u pitanju dugovječnost. "Biti prisutan, prakticirati zahvalnost i izbjegavati otrovne ljude podupire mentalno zdravlje. Njegovanje pozitivnog razmišljanja je navika stogodišnjaka", tvrdi ona.

Te dvije navike zajedno pomažu tijelu i umu da funkcioniraju na visokoj razini što je dulje moguće.

"Vaše pedesete su tek pola puta. Ključno je usvojiti zdrave navike u ovoj fazi, jer to može značajno utjecati na vašu kvalitetu života i dugovječnost", zaključila je liječnica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.