Istraživanje pokazalo: Vježbanje vikendom dovoljno je da ostanete u formi

Foto: Unsplash

SVI bismo voljeli imati više slobodnog vremena u danu, pogotovo kada dođe vrijeme za vježbanje. No, budimo iskreni, mnogi od nas teško pronalaze dovoljno vremena tijekom tjedna da spakiraju svoju torbu i odu u teretanu. Nedavno istraživanje pokazalo je da vas to više ne bi trebalo zabrinjavati.

Porast intenziteta aktivnosti vikendom jednako je efikasan kao i vježbanje tijekom cijelog tjedna, pokazali su rezultati studije Sveučilišta u São Paulu. U istraživanju objavljenom u stručnom časopisu JAMA Internal Medicine sudjelovalo je oko 350 tisuća ljudi, a podaci su se prikupljali   deset godina. Znanstvenici su bilježili razlike između treninga radnim danom i vikendom te došli do zanimljivog zaključka.

Za rezultate nije bitno kada vježbate

Ispostavilo se kako su važniji vrsta i ukupna količina tjelovježbe nego broj odrađenih treninga. Stručnjaci tako savjetuju najmanje 150 minuta tjelovježbe umjerenog intenziteta ili 75 minuta intenzivne tjelovježbe odjednom. Također, za izgled nije važno ni kada vježbate.

Nakon usporedbe dviju skupina koje vježbaju, jednih koji su vježbali isključivo vikendom i drugih koji su svakodnevno posjećivali teretanu, istraživači su pronašli vrlo malu razliku među njima, prvenstveno što se tiče zdravlja. To bi značilo da je vježbanje vikendom jednako učinkovito kao i u slučaju da vježbate nekoliko puta tjedno.

''Dobiveni nalazi sugeriraju da pojedinci koji se redovito bave tjelesnom aktivnosti, bez obzira na to odrađuju li vježbe isključivo vikendom ili svakodnevno, imaju nižu stopu smrtnosti od ljudi koji uopće ne vježbaju'', zaključili su stručnjaci.

S obzirom na to da nije bilo značajne razlike kada je u pitanju usporedba dviju grupa, autori studije su potvrdili da pojedinci koji se bave preporučenom razinom tjelesne aktivnosti imaju iste rezultate bilo da vježbe izvode tijekom cijelog tjedna ili su koncentrirani na vikend.