Kako se vratiti u formu nakon ljeta? Evo što savjetuje trener Tian Jagarić

Foto: Tian Jagarić

Ljeto je vrijeme opuštanja, putovanja i uživanja u omiljenim poslasticama, ali nakon nekoliko tjedana bez redovite tjelesne aktivnosti i popuštanja u prehrani, povratak u formu može izgledati kao veliki izazov, piše trener Tian Jagarić na svom blogu.

Ipak, poručuje da ne trebamo brinuti. Popisao je nekoliko praktičnih savjeta uz koje povratak u rutinu može biti jednostavan i ugodan proces. Prenosimo ih u nastavku.

Postavite realne ciljeve

Kada se vraćate u formu, važno je postaviti realne ciljeve. Umjesto da se usredotočite na brz gubitak kilograma ili ekstremne promjene, krenite s malim, dostižnim koracima. Ako ste, primjerice, tijekom ljeta zapustili trčanje, počnite s kratkim rutama i postupno povećavajte udaljenost. Na ovaj način izbjeći ćete frustraciju i povećati šanse za dugoročni uspjeh.

Uvedite postupne promjene u prehrani

Povratak zdravoj prehrani nakon ljeta može se činiti teškim, pogotovo nakon uživanja u roštiljima i sladoledu. No, umjesto naglih promjena, počnite s malim koracima. Dodajte više svježeg voća i povrća u prehranu, smanjite unos šećera i prerađenih namirnica te povećajte unos proteina. Redoviti obroci i zdrave grickalice pomoći će vam u održavanju energije tijekom dana.

Pronađite aktivnost u kojoj uživate

Jedna od najvažnijih stvari kod povratka u formu je pronaći fizičku aktivnost koja vas veseli, bilo da je to fitness, ples, joga, biciklizam ili timski sportovi. Stvari koje volite, a ujedno su i dobre za vas, povećat će vjerojatnost da ostanete kontinuirani.

Organizirajte svoje vrijeme

Povratak u formu često zahtijeva reorganizaciju vremena. Planiranje treninga unaprijed i prilagodba rasporeda pomoći će vam da ostanete dosljedni. Čak i ako ste zauzeti, pronađite način da ubacite kraće, ali intenzivne treninge u svoj dan. Razmislite i o mogućnosti savjetovanja s osobnim trenerom koji vam može pomoći da bolje organizirate svoje treninge. Ne zaboravite, kontinuitet je ključ uspjeha dobre forme, upravo zbog toga dobra organizacija je nešto što treba biti u vašem fokusu.

Dajte tijelu vrijeme za prilagodbu

Važno je zapamtiti da tijelo treba vrijeme za prilagodbu. Ne forsirajte se previše odmah na početku, jer to može dovesti do ozljeda ili izgaranja. Slušajte svoje tijelo, odmarajte se kad je potrebno i postupno povećavajte intenzitet treninga. Strpljenje je ključ za dugoročni uspjeh.

"Povratak u formu nakon ljeta ne mora biti stresan. Uz postavljanje realnih ciljeva, postupne promjene u prehrani, odabir aktivnosti u kojoj uživate i dobru organizaciju vremena, brzo ćete se vratiti na pravi put", zaključuje trener Jagarić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.