Kako starimo trebamo češće jesti hranu koja ubrzava metabolizam. Evo najboljih opcija

Foto: Pexels

VLAKNA su esencijalne hranjive tvari koje imaju važnu ulogu u pravilnom radu probavnog sustava, ali i cjelokupne dobrobiti. Osim koristi za probavu, prehrana bogata vlaknima može pomoći u jačanju metabolizma. Hrana bogata vlaknima dulje se probavlja, što može produljiti osjećaj sitosti i smanjiti ukupan unos kalorija. 

Nutricionistica Lisa Richards i zdravstvena trenerica Joanna Wen otkrile su za She Finds nekoliko najboljih prehrambenih opcija koje bismo trebali jesti svaki dan kako starimo. Osim što su zdrave, ubrzavaju i rad metabolizma. 

Zobene pahuljice

Za zobene pahuljice Richards ističe da sadrže topiva vlakna koja u probavnom sustavu stvaraju tvar sličnu gelu, usporavajući probavu i potičući osjećaj sitosti. To pomaže u regulaciji razine šećera u krvi i sprječava padove energije, održavajući metabolizam stabilnim.

Spora probava hrane bogate vlaknima povećava osjećaj sitosti, što dovodi do podržavanja vašeg metabolizma. Richards preporučuje da zagrijete zdjelu zobenih pahuljica prema uputama i dodate nadjev po izboru. Također ističe da možemo "pojačati sadržaj vlakana dodavanjem bobičastog voća, chia sjemenki ili žlice mljevenog lanenog sjemena".

Chia sjemenke

Upravo su chia sjemenke namirnica koja se nalazi na popisu. Kako objašnjava Richards, chia sjemenke su "prepune vlakana i esencijalnih omega-3 masnih kiselina. Kada se namoče u tekućinu, formiraju konzistenciju sličnu gelu, šireći se u želucu i potičući osjećaj sitosti. To može pomoći u kontroli apetita i poduprijeti napore za mršavljenje."

Bobičasto voće

Richard tvrdi da postoje razne dobrobiti jedenja bobičastog voća za doručak za poboljšani metabolizam. Od malina, kupina i borovnica do jagoda, Richard ističe da bobičasto voće "sadrži i topiva i netopiva vlakna, koja pomažu probavi i promiču zdrava crijeva. Visok sadržaj vode u bobičastom voću također pridonosi njihovoj zasitnosti."

Dodaje da su smoothieji odličan način za kombiniranje više vrsta bobičastog voća odjednom, a možete dodati i šaku špinata ili kelja za dodatna vlakna, prenosi She Finds. 

Avokado

"Uključivanje avokada u doručak, primjerice u smoothieju ili na tostu od cjelovitih žitarica, daje kremastost i sitost. Zdrave masti u avokadu također mogu pomoći u regulaciji apetita i potpomoći mršavljenje", ističe Richards. Mononezasićene masti u avokadu pomažu povećati tjelesnu potrošnju energije nakon jela, što može potaknuti rad metabolizma.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su zdravi međuobrok koji nudi nevjerojatnu količinu hranjivih tvari za poticanje metabolizma, uključujući zdrave masti, magnezij, vitamin B6 i još mnogo toga. Ova superhrana uvijek je odličan izbor za grickanje između obroka.

Wen tvrdi da "orašasti plodovi poput badema ili oraha sadrže zdrave masti i vlakna koji zajedno djeluju na smanjenje lošeg (LDL) kolesterola, a istovremeno potiču proizvodnju dobrog kolesterola (HDL)". Osim toga, mogu smanjiti upalu, rizik od dijabetesa i srčanih bolesti te, naravno, podržati zdrav gubitak težine pružajući dugotrajnu sitost. Šaka orašastih plodova dnevno savršen je međuobrok.

Jabuke

Wen objašnjava da jabuke imaju "prirodne antioksidanse koji mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu za bolji metabolizam hrane". Jedenje ovog voća može podržati zdravlje srca snižavanjem kolesterola, smanjenjem oksidativnog stresa i poboljšanjem zdravlja crijeva, što bi moglo biti velika promjena kada je u pitanju gubitak težine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.