Kako stres utječe na gubitak kilograma?

Foto: 123RF
 
STRES je suvremena bolest društva i utječe na sve dijelove čovjekova života pa i na gubitak kilograma. Zbog stresa često loše spavamo, a loš san najviše stresno utječe na tijelo.
 
Kada tijelo osjeti stres, oslobađa se kortizol i djeluje kao adrenalin niskog nivoa. Kortizol je hormon koji daje energiju, a u normalnom okruženju ovaj hormon kod nedostatka inzulina pomaže da se masti sagore s povećanjem hormona ujutro. Međutim, morate znati da većina ljudi nema normalno kruženje kortizola pa je zbog toga loš za gubitak kilograma.
 
Osnovni zadatak kortizola jest da donese energiju kad je suočen sa stresorom. Stres je u suvremenom dobu gotovo konstantan i kroničan, što može izazvati razne probleme vezane za gubitak kilograma i zdravlje, pogotovo kad je to povezano s nezdravom hranom.
 
Kad se kortizol kronično oslobađa zbog emocionalnog i fizičkog stresa, tijelo reagira na tri osnovna načina koji negativno utječu na gubitak kilograma:
 
Tjera stanice na slabije djelovanje
 
Previše stresa i oslobađanje kortizola negativno utječu na receptore leptina i inzulina, što otežava tijelu da čita signale hormona. Ako tijelo ne može čitati signale inzulina, masti ostaju zarobljene u stanicama. Ako tijelo ne može čitati signale leptina, glad je konstantna. Obje stvari vam otežavaju proces gubljenja kilograma.
 
Povećava upalu
 
Drugi način kako kortizol negativno djeluje na gubitak kilograma jest povećanje upale kroz cijelo tijelo. Tijelo ima različite vrste masti koje reagiraju različito, i ono više pohranjuje masti kada je pod stresom. Signali stresa povećavaju mogućnosti pohranjivanja više nezdravih masti, dok ta mast povećava otpuštanje upalnih signala.
 
Djeluje na regulaciju hormona gladi
 
Kortizol negativno djeluje da gubitak kilograma jer djeluje na regulaciju hormona gladi, tj. na grelin i leptin. Leptin koji kontrolira apetiti pod velikim stresom opada i čini vas gladnima. Ista je stvar i s grelinom, hormonom koji se oslobađa kad god ste gladni, i dramatično se povećava kad ste pod stresom. Kombinacija niže količine hormona "protiv-gladi" leptina, i povećanje "hormona gladi" grelina, tjera ljude na pretjerano jedenje. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.