Kardiolozi tvrde da je ovo najbolja hrana za zdravlje srca

Foto: Shutterstock

HRANA koju redovito konzumiramo svakako utječe na zdravlje našeg cjelokupnog organizma, a između ostaloga i na zdravlje našeg srca. Kako za Well+Good objašnjavaju kardiolozi, postoje određene namirnice za koje postoje dokazi kako su upravo one najbolji izbor za zdravlje našeg srca. Evo o kojim se namirnicama radi.

Zeleno lisnato povrće

Zahvaljujući brojnim nutritivnim vrijednostima koje sadrži, kardiolozi tvrde kako je upravo zeleno lisnato povrće jedno od najboljih namirnica za očuvanje zdravlja srca. Povrće poput špinata, blitve i zelene salate savršen je izbor za sve one koji žele pojesti nešto lagano, hranjivo i zdravo, uz glavno jelo ili kao međuobrok.

Kako objašnjavaju, zeleno lisnato povrće odličan je izvor vitamina A, vitamina C i vitamina K zajedno s folnom kiselinom i omega-3 masnim kiselinama. Svaki od ovih hranjivih sastojaka nudi niz dobrobiti za bezbrojne aspekte našeg zdravlja, a posebno za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Naprimjer, vitamin K neophodan je za pravilno zgrušavanje krvi, što smanjuje rizik od srčanog udara.

Avokado

Avokado je jednako poznat po svom sadržaju zdravih masnoća, kao i po tome što je sveprisutan kao glavna namirnica za užinu. Isto tako, kardiolozi dodaju kako avokado sadrži mnoge mikronutrijente koji su vrlo dobri za naš kardiovaskularni sustav, uključujući vitamine C, E, K, B6, riboflavin, niacin, folat, magnezij i kalij.

Prema jednoj meta-analizi iz 2022. godine čiji su rezultati objavljeni u magazinu Journal of the American Heart Association, dvije ili više porcija avokada tjedno povezane su sa 16 posto nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i 21 posto nižim rizikom od koronarne bolesti srca.

Jabuke

Ispostavilo se da jedna jabuka dnevno pomaže u očuvanju zdravlja, uključujući i zdravlje našeg srca. Kako objašnjavaju kardiolozi, jabuke mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka, što je odlično za zdravlje srca, dijelom zbog bogatog sadržaja vlakana. Osim toga, jabuke su također pune vitamina C, vitamina K te minerala bakra i kalija.

Bobičasto voće

Svi vrlo dobro znamo koliko je redovita konzumacija bobičastog voća dobra za naše zdravlje, a kardiolozi tvrde da posebno dobro utječe na zdravlje našeg srca. Ovo je voće bogato, ne samo vitaminom C, već i velikom količinom drugih antioksidansa koji pomažu u borbi protiv raka i minimiziraju upale u našim žilama koje dovode do problema sa srcem, kao i cjelokupnim kardiovaskularnim sustavom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.