Koja je vrsta riže najzdravija?

Foto: Shutterstock

RIŽA je stoljećima jedna od žitarica koje se najviše proizvode i konzumiraju diljem svijeta, i to s dobrim razlogom. Riža sadrži vlakna, ugljikohidrate, vitamine, minerale, pa čak i nešto proteina i zdravih masnoća. To je svestrana žitarica koja se može naći posvuda i može se koristiti u gotovo svakom jelu. Riža se razlikuje po veličini zrna, aromi, obradi i boji. Istražili smo četiri različite vrste riže - bijelu, smeđu, crnu i crvenu - i doznali kakav utjecaj imaju na zdravlje.

Bijela riža

Bijela riža nam je najpoznatija. Pristupačna je, upija okus i dobro se slaže s nizom jela, od curryja, preko sushija, do jambalaye. Bijela riža obično je obogaćena željezom, tiaminom, niacinom i folnom kiselinom. Njezinim mljevenjem uklanja se vanjska ljuska, ali i mekinja te slojevi jezgre. Četvrtina šalice nekuhane riže sadrži oko 160 kalorija.

Smeđa riža

Smeđa riža jedna je od najrasprostranjenijih cjelovitih žitarica, uz zob, pšenicu i kvinoju. Sadrži sva tri važna dijela zrna: mekinje, endosperm i klicu. Međutim, zanimljivo je da smeđa riža ima samo oko 1.5 grama vlakana više u četvrtini šalice suhe porcije u usporedbi s bijelom rižom.

Iako bi dodatni gram netopivih vlakana mogao biti koristan za zdravlje probavnog sustava jer djeluje kao blagi laksativ, razlika nije tako upečatljiva kao kod, recimo, zaslađene rafinirane žitarice naspram žitarice s mekinjama.

Crna riža

Crna riža godinama je popularna u istočnjačkim kulturama, a sada se polako probija i u zapadnjačke zemlje. Kad se skuha, crna riža poprima ljubičastu nijansu. Proučavana je zbog svoje koncentracije antocijana, flavonoidnog pigmenta koji se može povezati sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i raka te zaštitom od neurodegenerativnih bolesti.

Crna riža sadrži više vlakana i proteina u usporedbi sa smeđom rižom, oko pet grama proteina i tri grama vlakana po četvrtini šalice. Crna riža najukusnija je kao dio kaša i salata ili ako se jede pržena.

Crvena riža

Crvena riža karakteristična je po svojoj tamnocrvenoj boji ili boji meda. Ima blago pikantan i orašast okus te je drugačije teksture. Neka istraživanja istraživala su pozitivne inhibitorne učinke crvene riže na leukemiju te stanice raka vrata maternice i želuca zbog sadržaja proantocijanidina.

U radu iz 2016., objavljenom u Journal of Agricultural and Food Chemistry, navodi se da crvena riža može imati i antidijabetički učinak. Analize raznih vrsta riže također pokazuju da crvena riža ima više tokotrienola, oblika vitamina E koji je povezan s neuroprotekcijom, djelovanjem protiv raka i snižavanjem kolesterola. Crvena riža izvrsno funkcionira u salatama i juhama.