Koliko banana dnevno smijete pojesti?

Foto: Pexels

BANANE su nevjerojatno popularno voće i nikoga ne čudi zašto je to tako. Svestrane su, zdrave i česta su namirnica u mnogim kuhinjama širom svijeta.

Iako su banane zdrav međuobrok bogat hranjivim sastojcima, ako ih previše jedete to može biti štetno za vaše zdravlje. 

Vrlo malo proteina i masti

Većina kalorija u bananama dolazi iz ugljikohidrata. Oni vašem organizmu daju samo zanemarive količine proteina i masti. Zapravo, bjelančevine i masti zajedno čine manje od 8% ukupnog sadržaja kalorija u banani.

Proteini su glavna strukturna komponenta vašeg tijela i potrebni su za pravilnu imunološku funkciju, popravak tkiva, izgradnju mišića i zdravlje kostiju. No, masti daju energiju, pomažu u apsorpciji hranjivih tvari topivih u mastima i igraju ulogu u proizvodnji hormona i zdravlju mozga.

Budući da bananama nedostaju ove vitalne hranjive tvari, one nisu nutritivno cjelovit obrok. Ipak, ako je banana vaš uobičajeni međuobrok, razmislite o tome da je jedete s izvorom zdrave masti i proteina, poput maslaca od kikirikija, šake oraha ili kuhanog jaja, kako bi je učinili nutritivno uravnoteženijim.

Koliko banana dnevno smijete pojesti?

Banane su zdrav dodatak gotovo svakoj prehrani, ali previše bilo koje pojedinačne hrane - uključujući banane - može donijeti više štete nego koristi.

Banane se obično ne smatraju visokokaloričnom hranom. Međutim, ako zbog navike konzumiranja banana jedete više kalorija nego što je vašem tijelu potrebno, to bi moglo dovesti do nezdravog debljanja. Usto, više od 90% kalorija u bananama dolazi iz ugljikohidrata.

U nezrelim ili zelenim bananama glavni izvor ugljikohidrata dolazi iz škroba. Kako plod dozrijeva, škrob se pretvara u šećer. Dakle, dok vaša banana sazre za jelo, velik udio kalorija možda dolazi iz šećera. Prekomjerna konzumacija ugljikohidrata mogla bi otežati kontrolu šećera u krvi onima koji imaju povišenu razinu šećera u krvi, odnosno stanja poput dijabetesa ili predijabetesa.

Usto, konzumacija previše banana može dovesti do nedostatka hranjivih sastojaka, pogotovo ako uz njih ne jedete hranu koja sadrži hranjive sastojke koji nedostaju ovom popularnom voću, poput proteina, masti, kalcija, vitamina D i željeza.

Ipak, ne postoji određeni broj banana koji biste smjeli pojesti. To ovisi o vašim jedinstvenim potrebama za kalorijama i hranjivim tvarima. U teoriji biste mogli jesti banana koliko god želite, sve dok ne pretjerujete s kalorijama te ne izbacujete druge namirnice i hranjive sastojke koji su potrebni vašem tijelu.

No, jedna do dvije banane dnevno smatraju se umjerenom konzumacijom za većinu zdravih ljudi, navodi Healthline.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.