Liječnici: 7 pogrešaka koje mnogi čine prije spavanja, a uzrokuju nadutost i upale

Foto: Unsplash

PONEKAD nismo ni svjesni koliko navike koje imamo utječu na naš život. Ono što radimo prije spavanja imat će posljedice sljedeće jutro, a pogreške koje radimo mogu uzrokovati nelagodu i probleme s kojima se nitko ne želi probuditi. Pogrešne odluke poput jedenja teških i nezdravih obroka ili nedovoljno sna mogu poremetiti probavu i izazvati upalne reakcije u tijelu. 

Liječnici su za She Finds izdvojili najčešće pogreške koje mnogi od nas rade prije spavanja, a zbog kojih ujutro patimo od nadutosti, probavnih problema i slično. 

Teški obroci

Uživanje u kasnom obroku može biti utješno nakon dugog dana, ali na kraju biste mogli požaliti ako je obrok prevelik i pojeden preblizu vremena za spavanje.

Liječnik Ramit Singh Sambyal ističe da "konzumiranje velikog, teškog obroka neposredno prije spavanja može preopteretiti probavni sustav, što dovodi do nadutosti i nelagode".

Kasnonoćno grickanje

Slično teškim obrocima, kasnonoćni zalogaji, osobito oni s visokim udjelom šećera ili prerađenim sastojcima, mogu poremetiti razinu šećera u krvi i potaknuti upalne reakcije u tijelu.

"Konzumiranje nezdravih grickalica kasno navečer može doprinijeti debljanju i upalama. Prekomjerna težina može dodatno opteretiti probavni sustav i povećati rizik od upale. Osim toga, nezdrave grickalice mogu poremetiti san", dodaje Sambyal.

Jedenje jako začinjene hrane

Začinjena hrana, poput čilija, ljutih umaka, začinjenih curryja i salse, ponekad može dovesti do upale i nadutosti sljedećeg jutra. Kapsaicin u začinjenoj hrani može iritirati probavni trakt, uzrokujući upalu i nelagodu.

Liječnik Michael O. McKinney objašnjava da je "važno napomenuti kako prehrana bogata začinima obično uzrokuje upalu crijeva. Ta iritacija zauzvrat može uzrokovati povećanje proizvodnje želučane kiseline, što dovodi do nadutosti i pogrešnih osjećaja u želucu".

Konzumiranje hrane bogate natrijem

Konzumacija hrane s visokim udjelom natrija, poput prerađenog mesa, konzerviranih juha, slanih grickalica i brze hrane, dovodi do zadržavanja vode što može rezultirati oticanjem i nadutošću jer vaše tijelo zadržava višak tekućine. Ovo zadržavanje vode može uzrokovati nelagodu i natečenost, osobito oko trbuha.

McKinney tvrdi da se "natrij nalazi u hrani kao što su obrađene grickalice i brza hrana. Stoga, kada se konzumira u velikim količinama, dovodi do zadržavanja vode. Ovo zadržavanje vode može uzrokovati napuhane trbuščiće i osjećaj nelagode sljedeće jutro."

Pijenje alkohola

Alkohol može iritirati sluznicu želuca i crijeva, što dovodi do upale i probavnih smetnji. McKinney ističe da alkohol može uzrokovati "iritaciju jednjaka i stres, što može poremetiti probavu i druge tjelesne funkcije". Ovaj poremećaj može dovesti do upale koja pogoršava stanje, uzrokujući oticanje sluznice želuca i povećanje zadržavanja vode u tijelu.

Pretjerana konzumacija kofeina

Visoki unos kofeina može nadražiti gastrointestinalni trakt, povećati proizvodnju želučane kiseline te dovesti do upale i probavne nelagode. Ta iritacija može uzrokovati nadutost i plinove jer probavni sustav postaje uznemiren.

"Konzumiranje hrane i pića koja sadrže kofein, osobito navečer, može uzrokovati probleme s probavom i kiselošću. To rezultira upalom i oticanjem dok vaše tijelo pokušava metabolizirati kofein", ističe McKinney.

Pijenje gaziranih pića

Kako prenosi She Finds, mjehurići u gaziranim pićima uvode višak zraka u probavni sustav što može dovesti do nakupljanja plinova i nadutosti. Osim toga, gazirana pića često sadrže šećere ili umjetna sladila koja mogu fermentirati u crijevima i pridonijeti nadutosti i nelagodi.

"Gazirana pića doprinose stvaranju plinova u trbuhu u voluminoznijim omjerima nego voda. Taj plin, ako je zarobljen u crijevima, uzrokujući nadutost i nelagodu u trbušnoj regiji, naziva se gastrokolika", zaključuje McKinney.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.