Liječnik predložio suplemente jednog vitamina, naglasio i s kojima treba biti oprezan

Foto: Shutterstock

VITAMINI su često zbunjujuća tema, s obzirom na različite preporuke sa svih strana. Uz velik broj suplemenata, čiji proizvođači jamče da su vam baš oni potrebni da biste riješili ili spriječili neke zdravstvene probleme, dr. Oscar Duke je odlučio pružiti neke savjete o tome.

On smatra da su svi vitamini važni, ali ne preporučuje suplementaciju svih. Govoreći za Morning Live, dr. Duke je objasnio svoj stav: "Ovo je ogromna industrija, ovdje u Ujedinjenom Kraljevstvu trošimo oko 440 milijuna funti godišnje na suplemente. Oni nisu regulirani na isti način kao lijekovi i spadaju pod kategoriju hrane. Ne moraju proći sva klinička ispitivanja koja prolaze drugi lijekovi."

Smatra da je najvažnije znati da su vitamini dostupni putem prehrane

"Ako imate prirodnu, uravnoteženu, raznoliku prehranu, trebali biste moći dobiti gotovo sve vitamine koji su vam potrebni. Umjesto da posegnete za suplementima, zašto se ne biste prvo okrenuli voću i povrću?"

Ipak, slaže se da je ponekad teško unijeti potrebne doze vitamina, stoga je izdvojio "broj jedan" među vitaminima koji vrijedi suplementirati. Dr. Oscar je rekao: "Moj broj jedan od suplemenata vitamina za preporuku je vitamin D. U jesenskim i zimskim mjesecima uglavnom se ne izlažemo dovoljnoj količini Sunčeve svjetlosti, kao što svi znamo, a Sunčeva svjetlost koja dolazi u dodir s kožom oslobađa 90 posto vašeg vitamina D."

S kakvim vitaminskim suplementima treba biti oprezan?

Dr. Oscar je posebno upozorio na šumeće tablete. "Pažljivo pregledajte sastav jer mnoge od njih sadrže puno soli. Ponekad čak i do onoliko koliko ih ima u dva paketa čipsa, a to je oko četiri prstohvata soli. A na unos soli treba pripaziti, da vam ne bi utjecala na povišenje krvnog tlaka", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.