Liječnik: Želite smanjiti rizik od upale? Prestanite konzumirati tri vrste riže

Foto: Pexels

Riža je osnovna namirnica za mnoge, a cijenjena je zbog svoje raznovrsnosti i nutritivne vrijednosti. Postoje brojne vrste riže, od kojih svaka nudi različite prednosti. Međutim, nije sva riža jednaka kada je riječ o učincima na zdravlje, osobito kad je riječ o upali i debljanju. Neke vrste riže mogu uzrokovati skokove u razini šećera u krvi i potencijalno pridonijeti upalama u tijelu, ali postoje mnogo zdravije alternative koje mogu pomoći u smanjenju upale.

Liječnik i stručnjak za nutricionizam, dr. Dimitar Marinov, upozorio je na tri vrste riže koje bismo trebali izbjegavati te otkrio četiri zdravije alternative.

1. Manje zdrave opcije: Bijela riža, instant riža i riža s okusom

Bijela riža, instant riža i riža s okusom mogu pridonijeti upali zbog svog visokog glikemijskog indeksa koji dovodi do brzih skokova razine šećera u krvi. Ti skokovi mogu izazvati upalne reakcije u tijelu. Osim toga, bijeloj riži nedostaju vlakna i esencijalni hranjivi sastojci budući da proces njezinog rafiniranja uklanja mekinje i klice gdje su ti hranjivi sastojci koncentrirani.

Instant riža, iako praktična, prolazi kroz obradu koja je može lišiti hranjivih tvari i može sadržavati aditive koji doprinose upali. Također, često sadrži visoke razine natrija, umjetne aditive i dodane šećere ili masti, što sve može pogoršati upalu.

"Te tri vrste riže mogu povećati rizik od upale jer su visoko obrađene i imaju visok glikemijski indeks. To znači da mogu izazvati brze skokove u razini šećera u krvi, što zauzvrat može izazvati upalne reakcije u tijelu. Osim toga, nedostaju im vlakna i hranjive tvari koje se nalaze u cjelovitim žitaricama, koje mogu pomoći u borbi protiv upale", rekao je dr. Marinov za SheFinds.

Srećom, postoji mnogo zdravijih opcija za odabir. Evo što je liječnik izdvojio.

2. Zdravije alternative: Smeđa riža, kvinoja, divlja riža i riža od cvjetače

Smeđa riža nudi obilje vlakana, esencijalnih hranjivih tvari poput vitamina B i antioksidansa te ima niži glikemijski indeks koji pomaže stabilizirati razinu šećera u krvi i smanjiti upalu. Dr. Marinov dodaje: "Smeđa riža je dobar izbor jer zadržava svoje mekinje i slojeve klica, pružajući više vlakana i hranjivih tvari."

Kvinoja se ističe kao potpuni izvor proteina s devet esencijalnih aminokiselina, zajedno s vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima koji podržavaju cjelokupno zdravlje i bore se protiv upala. "Kvinoja je još jedna izvrsna opcija - zapravo je sjeme, a ne žitarica, te je prepuna proteina i protuupalnih spojeva", ističe liječnik.

Nadalje, divlja riža, bogata proteinima, vlaknima i esencijalnim nutrijentima poput magnezija i cinka, također se može pohvaliti nižim glikemijskim indeksom u usporedbi s bijelom rižom, što pridonosi boljem upravljanju šećerom u krvi. "Divlja riža, unatoč svom nazivu, također je sjeme i nudi orašasti okus uz protuupalna svojstva", kaže dr. Marinov.

Posljednje, riža od cvjetače, alternativa je s niskim udjelom ugljikohidrata i prepuna je hranjivih tvari poput vitamina C i kalija. Nudi manje kalorija i ugljikohidrata od tradicionalne riže te podržava zdravlje probavnog sustava i potencijalno smanjuje upalu. "Na kraju, riža od cvjetače je alternativa s niskim udjelom ugljikohidrata koja je bogata antioksidansima i može pomoći u smanjenju upale", zaključio je liječnik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.