Možda i ne morate napraviti 10 tisuća koraka u danu da biste živjeli duže

Foto: 123RF

PREMA dva opsežna istraživanja, odraslima je vjerojatno potrebno najmanje 7000 koraka u danu ili bavljenje sportom u trajanju od 2 i pol sata tjedno da bi povećali izglede za duži život.

Prva studija, objavljena u JAMA Network Open prošlog mjeseca, pratila je više od 2000 muškaraca i žena u srednjim godinama više od 10 godina. Kad su se sudionici prvi put pridružili istraživanju, nosili su monitor koji je uzastopno pratio njihove korake tijekom jednog tjedna. Istraživači su otkrili da su oni koji su činili više od 7000 koraka dnevno smanjili rizik od smrtnosti za 50 do 70 posto u usporedbi s onima koji su učinili manje koraka.

Dr. Guy Mintz iz bolnice Sanda Atlas komentirao je tada: "Ovo je istraživanje s dobrom porukom. Hodajte više, živite dulje. Nema potrebe za upisivanjem u teretanu ili kupovanjem opreme, samo počnite hodati."

Druga studija, objavljena u Mayo Clinic Proceedings u kolovozu, analizirala je podatke iz studije srca napravljene u Kopenhagenu, započete 1976., kojom se pratilo kardiovaskularno zdravlje tisuća danskih pacijenata. Znanstvenici su pratili koliko sati tjedno Danci vježbaju i bave se sportovima kao što su biciklizam, nogomet, plivanje, dizanje utega, rukomet, badminton i tenis.

Iako je više od polovice ispitanika umrlo od početka istraživanja prije 25 godina, istraživači su otkrili da su oni koji su vježbali između 2.6 i 4.5 sati tjedno smanjili rizik od smrtnosti za 40 posto u odnosu na one koji nisu bili toliko aktivni.

Glavna ograničenja obje studije asocijacijske su prirode, što znači da je tjelovježba povezana s duljim životom, ali ne znači da uzrokuje dulji životni vijek, piše New York Post.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.