Može li ispijanje alkohola ubiti bakterije i viruse?

Foto: Pexels

ALKOHOL je glavni aktivni sastojak mnogih sredstava za dezinfekciju prostora i dezinfekciju ruku te može ubiti klice ako se pravilno nanese na vaše ruke ili na površine. No ako ste pomislili da ispijanje alkohola jednako tako štiti vaš organizam od mikroba - prevarili ste se.

Ovaj se mit još više proširio kada se, u nepotpisanom pismu iz bolnice svetog Luke iz Kansas Cityja koje je kružilo Facebookom tvrdilo da je pijenje alkohola učinkovito u ubijanju virusa. Kasnije je dokazano da je ovo pismo podvala.

Zašto pijenje alkohola neće ubiti bakterije ili viruse?

Alkohol je u dovoljno visokoj koncentraciji sposoban uništavati viruse denaturacijom proteina koji čine virus, zbog čega virusi gube strukturu, čineći ih neaktivnima i neučinkovitima. Prema CDC-u, potrebna vam je koncentracija od najmanje 60% alkohola da bi ova denaturacija uništila klice, s tim da je 60% do 90% optimalna razina. Zbog toga ćete vidjeti da sredstva za dezinfekciju ruku najčešće imaju 70% etilnog alkohola.

Sadržaj alkohola u većini alkoholnih pića je ispod 60%, a samim tim i ispod koncentracije potrebne za ubijanje većine virusa i bakterija, prema dr. Stephanu Fihnu, profesoru Opće interne medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Washington. Tipična žestoka pića poput votke, džina, viskija, ruma i tekile prosječno sadrže oko 40% alkohola.

"Kada se konzumira, količina alkohola koja uđe u krvotok je daleko niža. Razine alkohola u krvi od preko 0,08% smatraju se u skladu s opijenošću, što je oko tisućita koncentracija alkohola u odnosu na razinu u sredstvima za čišćenje", kaže Fihn.

Iako postoje određene vrste pića koje imaju više od 60% alkohola, one i dalje neće ubiti klice u vašem tijelu niti vam pomoći u borbi protiv infekcija. Naime, razina alkohola u krvi i dalje neće biti dovoljno visoka da uništi viruse, prema Fihnu.

"Dakle, u krvotoku će etanol ubiti osobu prije nego što ubije virus", kaže Fihn objašnjavajući.

Kako vas pijenje alkohola može učiniti sklonijima infekcijama?

Pretjerana konzumacija alkohola zapravo vas može učiniti sklonijima infekcijama jer suzbija pravilno funkcioniranje imunološkog sustava. Prema Fihnu, čini se da pretjerana konzumacija alkohola šteti mikroflori u crijevima i može oštetiti jetru i slezenu, koje su važne za potporu imunološkom sustavu. Oslabljeni imunološki sustav otežat će vašem tijelu borbu s infekcijama.

Uz to što utječe na imunološki sustav, konzumacija alkohola predstavlja i druge zdravstvene rizike. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, alkohol je povezan s mnogim stanjima kao što su kardiovaskularne bolesti, određeni karcinomi, ciroza i ovisnost o alkoholu, navodi Insider.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.