SMANJIVANJE unosa ugljikohidrata ili njihovo potpuno izbacivanje iz prehrane prva je stvar koju radimo kada planiramo smršaviti. Ugljikohidrati se smatraju najvećim krivcem za povećanje tjelesne težine. Iako smo svjesni da nemaju svi izvori ugljikohidrata isti status u procesu mršavljenja, sama činjenica da i prerađeni i cjeloviti izvori spadaju pod istu kategoriju baca sjenu na cijelu skupinu namirnica.
Dijeta s malo ugljikohidrata sugerira da unosite više proteina. U takvim režimima zabranjuje se dnevni unos ugljikohidrata veći od 20 posto. 40 posto trebali bi biti proteini, a ostalih 40 posto masti.
Ova vrsta prehrane tjera vaše tijelo u ketozu i nudi privremeni i brzi gubitak težine.
Ova vrsta prehrane brani vam unos bilo koje vrste ugljikohidrata. U tom slučaju sve kalorije dobivate iz proteina i masti, a to naposljetku dovodi superbrzog mršavljenja. No ovakav gubitak težine nije održiv i dovodi do ponovnog gomilanja kilograma vrlo brzo nakon prestanka provođenja ovakve dijete.
Bilo da se radi o prehrani s malo ugljikohidrata ili bez ugljikohidrata, obje opcije daju brze rezultate, ali ih je dugoročno praktički nemoguće održati.
Prema Američkom udruženju za dijabetičare, prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom proteina štetna je za zdravlje jer uz tjelesnu težinu može smanjiti i mišićnu masu.
Savjeti za zdravo mršavljenje: