Na grčkom otoku dugovječnosti kunu se u ovaj sastojak: “Koristimo ga svaki dan”

Foto: EPA

Diane Kochilas odrasla je na Ikariji, grčkom otoku dugovječnosti. On je uvršten među takozvane plave zone, dijelove svijeta s najvećom koncentracijom stogodišnjaka.

Na tom otoku svi jedu med, ali i češnjak koji je više od običnog sastojka.

"Češnjak je jedna od ključnih komponenti mediteranske prehrane. Koristim ga svaki dan u gotovo svakom obroku kada kuham za sebe ili svoju obitelj", kaže Kochilas za CNBC.

Današnji Ikarijanci kunu se u češnjak kao narodni lijek.

"Mnoge moje lekcije o češnjaku potječu od starog obiteljskog prijatelja, Yiorgosa Stenosa, živahnog pčelara u 90-ima. Živi i jede onako kako su to nekada činili Ikarijanci: jednostavno i sa svrhom. On i dalje radi i okreće se prirodi kao prvom utočištu za većinu bolesti", dodaje.

Upravo je od Stenosa doznala za stari ikarski lijek, napitak od kadulje, planinskog čaja, borovog meda i češnjaka koji je, kako je rekao, "bio penicilin njegove generacije".

"Odrastao je praveći ovu prirodnu infuziju kao preventivni lijek. Rekao mi je da ih je taj narodni lijek održavao zdravima cijelu zimu", ističe Kochilas.

Znanost je potvrdila da češnjak može pomoći u jačanju imunološkog sustava i snižavanju krvnog tlaka. Također, pokazalo se da češnjak pomaže u snižavanju "lošeg" LDL kolesterola ako se redovito konzumira.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.