Najstarija osoba na svijetu doživjela je 117 godina. Evo što je jela svaki dan

Screenshot: Youtube

Najstarija osoba na svijetu, Španjolka Maria Branyas Morera, koja je rođena u Sjedinjenim Državama i proživjela dva svjetska rata, umrla je u dobi od 117 godina, objavila je njezina obitelj početkom tjedna.

Branyas, koja je posljednja dva desetljeća živjela u staračkom domu Santa Maria del Tura u gradu Olotu na sjeveroistoku Španjolske, prošlog je utorka rekla da se osjeća "slabo".

Branyas, koja je proživjela gripu 1918., Prvi i Drugi svjetski rat te Španjolski građanski rat, dobila je koronu 2020., samo nekoliko tjedana nakon što je proslavila svoj 113. rođendan. Bila je zatvorena u svojoj sobi u domu, ali se potpuno oporavila.

Nikad nije išla u bolnicu i nikad nije slomila nijednu kost, a smatrala je da dugovječnost duguje sreći i dobroj genetici. 2022. godine otkrila je i što jede.

"Uvijek sam jela malo, ali sve i nikada se nisam pridržavala nikakvog režima. Nisam bolovala ni od kakve bolesti niti prošla kroz operacijsku salu", otkrila je.

Ipak, navela je jednu namirnicu koja se isticala na njezinu jelovniku jer ju je jela svaki dan.

"Važno je konzumirati jogurt, hranu s beskonačno pozitivnih svojstava za tijelo", dodala je. Citirala je bugarsku studiju koja je otkrila da redovita konzumacija može produžiti život, dok se u perzijskoj tradiciji navodi da je Abrahamova dugovječnost bila posljedica konzumacije jogurta.

Guinnessova knjiga rekorda službeno je priznala njen status najstarije osobe na svijetu u siječnju 2023., nakon smrti francuske časne sestre Lucile Randon, u dobi od 118 godina.

Nakon smrti Marie Branyas, najstarija osoba na svijetu postala je Japanka Tomiko Itooka, rođena 23. svibnja 1908., koja ima 116 godina, prema US Gerontology Research Groupu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.