Namirnice koje sportaši nikad ne konzumiraju

Foto: 123RF 

UGLEDAJTE se na njih, jer oni znaju posao.
 
1. Sportska gazirana pića
 
Ona se možda prodaju u skladu s fitness ciljevima sportaša, no takva su pića prepuna umjetnih zaslađivača.
 
2. Pahuljice
 
Osnova onih neodoljivih šarenih pahuljica koje volite jesti za doručak jesu žitarice, no i one sadrže velike količine šećera pa su doslovno slatke. S druge strane, zobene pahuljice su vrlo dobar izvor ugljikohidrata i jedan od najefikasnijih odabira za doručak.
 
3. Bijeli kruh
 
Bijeli kruh te peciva od bijelog brašna odvojena su od vlakana i kvalitetnih nutrijenata koji se mogu naći u manje prerađenom crnom brašnu i njegovim proizvodima pa sportaši ne jedu bijeli kruh.
 
4. Kokice iz mikrovalne peći
 
Reći ćemo samo ovo: one sadrže previše soli, velike količine nezdravih masnoća, ali i određene otrovne kemikalije koje mogu s vremenom izazvati velike zdravstvene probleme. Kada se pripremaju na drugi način, kokice su jedna od najzdravijih grickalica.
 
5. Alkohol
 
Znate li što alkohol radi vašem tijelu, osim što ga deblja? Usporava oporavak mišića, slabi motoričke vještine i umanjuje snagu. Sada znate zašto ga profesionalni sportaši izbjegavaju.
 
6. Obroci bez proteina
 
Proteini grade vaše mišiće, a obrok bez njih nije dobro balansirani obrok pa vodite računa i o tome.
 
7. Voćni jogurti iz dućana
 
Ako malo bolje proučite njihove sastojke, shvatit ćete kako su ovi jogurti prepuni šećera. Puno bolja opcija je grčki jogurt sa svježim voćem koji možete jesti ili tako, ili izblendanog.
 
8. Kupovni voćni sokovi
 
Isto kao i s voćnim jogurtima, samo su sokovi rasprostranjeniji, ali također obiluju šećerima i raznim konzervansima. Bolja opcija jest da voćni sok napravite sami od svježeg voća, sa stvarnim okusom, bojom i vitaminima.
 
9. Grickalice

Grickalice poput grissina, pereca, štapića, ribica i slično su iznimno ukusne, ali i nezdrave. One su nekvalitetni izvor ugljikohidrata te je njihovo konzumiranje povezano s unosom velikih količina soli u organizam.

Pročitajte više