Nemojte se bojati velikih kilaža

Foto: Shutterstock

TRENING u teretani znači trening s opterećenjima. Opterećenja stimuliraju naše tijelo, koje je vrlo sposobno za adaptaciju, da se prilagodi takvim vanjskim podražajima i izgradi mišiće. Kako bi natjerali naše tijelo da izgradi novu mišićnu masu potrebno je iz treninga u trening ostvariti dovoljan intenzitet trenirajući s utezima.

Međutim često, ponajviše žene, ali i muškarci dolaze u teretanu i koriste vrlo male težine te im svaki trening izgleda isto jer oni, eto ne žele puno mišića, već se žele samo malo zategnuti- strahuju od toga da ne izgrade velike mišiće kao bodybuilderi. Ne brinite, nećete koristeći nešto veće  kilaže pretjerati i slučajno izgraditi prevelike mišiće, za to je potreban sasvim drugačiji način života. Dok vi mislite da ste napravili super trening jer ste semalo zapuhali i oznojili, trening s premalim opterećenjima neće vas dovesti nigdje jer vaši mišići neće imati razloga da rastu i jačaju.

Strah od većih kilaža još se javlja i kada su u pitanju složene vježbe kao što su čučanj i mrtvo dizanje jer postoji mit kako iste nisu dobre za leđa ili koljenja, dok je istina sasvim drugačija. Doduše, ako ne znate pravilno izvoditi takve vježbe onda ćete se kad tad sigurno ozlijediti.Ali osnovne složene vježbe pozitivno djeluju na naš cijeli lokomotorni sustav, pa tako osim mišića jačaju kosti i vezivna tkiva, a zglobovi postaju stabilniji kod svakodnevnih pokreta. I u ovom slučaju, kako bi izazvali ove brojne pozitivne promjene, moramo koristiti zahtjevnija opeterećenja kada se vježbe nauče pravilno izvoditi.

Dakle, ako treningom u teretani želimo izazvati neke promjene moramo koristiti primjerena opterećenja. Intenzitet je jedan od najvažnijih faktora treninga koji direktno utječe na ostvarivanje željenih rezultata. U teretani koristite opterećenja od 60%-90% od maksimalne kilaže i bez straha opteretite vaše mišiće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.