Salo na trbuhu uobičajena je briga mnogih ljudi. Iako su tjelovježba i kontrola unosa kalorija ključni čimbenici u smanjenju abdominalne masnoće, uloga prehrane često se podcjenjuje. Nedostatak određene hrane bogate hranjivim tvarima iz prehrane može spriječiti učinkovito skidanje sala s trbuha. Takve namirnice igraju važnu ulogu u poticanju metabolizma, balansiranju hormona i smanjenju upale, što je sve ključno za ciljano uklanjanje masnoća u području trbuha.
Nutricionistice Lisa Richards i Lainey Younkin otkrile su dvije namirnice koje bismo trebali jesti više kako bismo lakše izgubili tvrdoglavo trbušno salo.
Jagode nisu samo ukusno i svestrano voće, već su i moćan saveznik u borbi protiv sala na trbuhu. Prepune vlakana, vitamina i antioksidansa, jagode nude niz zdravstvenih prednosti, uključujući podršku mršavljenju. Njihov visok sadržaj vlakana pomaže u promicanju osjećaja sitosti, smanjujući ukupni unos kalorija i podržavajući napore u kontroli težine.
"Ova niskokalorična hrana doprinosi hidraciji, što može poboljšati osjećaj sitosti i spriječiti prejedanje. Jagode također sadrže značajan izvor vitamina C, koji je koristan za podršku imunološkom sustavu. Sastoje se od jednostavnih ugljikohidrata koje tijelo koristi kao brzi izvor goriva za energiju i koncentraciju", objasnila je Richards za SheFinds.
Borovnice su male, ali moćne kada je riječ o mršavljenju i ciljanom uklanjanju sala na trbuhu. Ove bobice pune su antioksidansa, vlakana i vitamina što ih čini nutritivno bogatim dodatkom svakoj prehrani.
"Slično drugom bobičastom voću, borovnice sadrže vlakna i fitonutrijente koji djeluju kao antioksidansi u tijelu. Antioksidansi djeluju na smanjenje oštećenja slobodnih radikala od toksina koji dovode do upala i kroničnih bolesti, poput pretilosti. Osim toga, borovnice sadrže značajne razine antioksidansa", dodala je Richards.
Nemasno meso može pomoći kod trbušne masnoće pružajući visokokvalitetan izvor proteina, koji je neophodan za izgradnju i održavanje mišićne mase. Mišići sagorijevaju više kalorija u mirovanju nego salo, tako da povećanje mišićne mase može potaknuti metabolizam i pomoći u smanjenju ukupne tjelesne masnoće, uključujući masnoću na trbuhu.
Osim toga, proteini iz nemasnog mesa pomažu nam da se osjećamo sitima i zadovoljnima dulje vrijeme, smanjujući vjerojatnost prejedanja ili grickanja nezdrave hrane.
"Piletina i losos izvrsne su visokoproteinske opcije za večeru. Jedna porcija piletine od 85 grama ima 25 grama proteina s vrlo malo masti i bez ugljikohidrata. Porcija lososa od 100-115 grama ima 23 grama proteina i sadrži omega-3 masne kiseline, koje su korisne za srce i pomažu smanjiti upalu", ističe Younkin. Za dodatne zdravstvene prednosti, kaže da obroku možemo dodati brokulu, cjelovite žitarice i drugo povrće.