Nutricionistica iz gradića najdugovječnijih ljudi otkrila što nikada ne konzumira

Foto: Pixabay

Nutricionistica Eliza Cheng živi u Loma Lindi, u Kaliforniji, gradiću poznatom kao jednom od plavih zona, dijelova svijeta s najvećom koncentracijom stogodišnjaka. Studije su pokazale da stanovnici Loma Linde žive otprilike desetljeće duže od ostatka Sjedinjenih Američkih Država.

"Potičem svoje klijente da se usredotoče na uravnoteženu prehranu, redovito kretanje, razvijanje zdravih mehanizama suočavanja sa stresom i odgovarajući san", kaže Cheng.

Njezin savjet svima je da se klone ultraprerađene hrane, kao i namirnica kojima nedostaju ključne hranjive tvari.

"Energetska pića postala su popularna putem društvenih mreža tijekom godina. Često se reklamiraju kao brza rješenja za povećanje energije, punjenje tijela prije vježbanja i povećanje budnosti. Ja ih nikad ne pijem", kaže Cheng.

Ističe da energetska pića sadrže kofein koji, u prevelikim količinama, može dovesti do štetnih učinaka poput ubrzanog otkucaja srca, visokog krvnog tlaka i tjeskobe.

"Poznato je da kofein ima svojstva suzbijanja apetita. Mnogi moji klijenti prijavili su smanjenu želju za jelom nakon konzumiranja napitaka s kofeinom. Iako energetski napitak može pružiti privremenu sitost, on nije obrok i ne smije se koristiti kao zamjena za njega", dodaje nutricionistica.

Ističe i da tipična limenka energetskog pića često sadrži do 30 grama šećera. Previše šećera može pridonijeti raznim zdravstvenim problemima, uključujući povećanu upalu i probleme sa zubima.

"Uz kofein i šećer, energetska pića mogu sadržavati i druge stimulanse poput guarane i taurina. Iako se ovi sastojci općenito smatraju sigurnima, njihovi kombinirani učinci s kofeinom nisu toliko dobro istraženi i mogu predstavljati dodatne zdravstvene rizike", nastavila je Cheng za CNBC.

I na kraju, istraživanja su pokazala da je česta konzumacija energetskih napitaka povezana s pojačanim simptomima tjeskobe, depresije i stresa te sa znatnim povećanjem norepinefrina, hormona stresa koji potencijalno može dovesti do povećanja broja otkucaja srca i krvnog tlaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.