Nutricionistica upozorava da ova hrana deblja i uzrokuje probleme s probavom

Foto: Shutterstock

Ponekad nam je lakše posegnuti za brzom hranom umjesto pripremanja hranjivog doručka, ali važno je razumjeti kako hrana koju jedemo može utjecati na zdravlje. Nutricionistica Meena Bulaji upozorila je na nekoliko loših opcija za doručak.

1. Slatke žitarice

"Šarene, zaslađene žitarice mogu vam dati dodatak šećera za užurbano jutro, ali nisu prijatelj vašem crijevu", kaže Bulaji za SheFinds. Napominje da su ove žitarice pune rafiniranih šećera i vrlo malo vlakana, što remeti ravnotežu bakterija u crijevima i dovodi do upale. Osim toga, prekomjerna konzumacija šećera može dovesti do mnogih zdravstvenih problema.

Visok sadržaj šećera u ovim žitaricama ne povećava samo razinu šećera u krvi, već također potiče rast štetnih crijevnih bakterija dok smanjuje one korisne. Ta neravnoteža može dovesti do upale u crijevima, što je povezano s raznim zdravstvenim problemima, uključujući debljanje i probleme s probavom.

2. Prerađeno meso

"Slanina, kobasica i druge mesne prerađevine često su dio brzog doručka, ali prepune su zasićenih masti i aditiva", upozorava nutricionistica. Tvrdi da te masti mogu potaknuti upalu u crijevima i spriječiti razvoj korisnih bakterija.

Zasićene masti i aditivi u prerađenom mesu također mogu poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija te pridonijeti upali u crijevima, što je povezano s probavnim problemima i debljanjem.

3. Aromatizirani jogurti

"Jogurt je prekrasan dodatak vašem doručku, ali aromatizirane varijante često su pune dodanih šećera i umjetnih aroma", navodi Bulaji. Upozorava da pretjerana konzumacija šećera može poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija, što dovodi do smanjenja korisnih mikroba i povećanja štetnih. U konačnici, to može dovesti do upale crijeva i debljanja.

Također, umjetne boje ili arome u aromatiziranim jogurtima mogu čak uzrokovati zdravstvene probleme, poput migrene i osipa na koži.

4. Energetske pločice

Kao i mnoga druga hrana na ovom popisu, Bulaji upozorava da se energetske pločice mogu činiti prikladnim izborom, ali mnoge su pune rafiniranih žitarica, šećera i umjetnih dodataka. Objašnjava da je prehrana s visokim udjelom prerađene hrane povezana s promjenama u sastavu crijevne mikrobiote.

Rafinirane žitarice, šećer i umjetni aditivi u većini gotovih pločica za doručak mogu poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija i doprinijeti upali u crijevima, potencijalno dovodeći do probavnih problema i sala na trbuhu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.