Prehrana bogata voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama može smanjiti rizik od bolesti srca, tvrde liječnici. No, neke namirnice, osobito one s visokim udjelom natrija, dodanih šećera i nezdravih masnoća, mogu negativno utjecati na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Pretjerana konzumacija takve hrane može pridonijeti visokom krvnom tlaku, povišenoj razini kolesterola i povećanom riziku od srčanih bolesti.
Dijetetičarke i nutricionistice, Krutika Nanavati i Destini Moody, upozorile su na dvije takve vrste hrane koje bismo trebali izbjegavati ako želimo poboljšati ili održati zdravlje srca.
Ove poslastice često su pune dodanih šećera što može dovesti do povećanja razine glukoze u krvi. Tijekom vremena prekomjerna konzumacija šećera može doprinijeti inzulinskoj rezistenciji, pretilosti i dijabetesu tipa 2, a sve su to faktori rizika za srčane bolesti.
"Slatke poslastice i grickalice poput keksa, slatkiša i kupljenih kolača često sadrže kalorije, ali im nedostaju važne hranjive tvari. Pretjerano uživanje u takvim slatkim grickalicama može dovesti do povećanja tjelesne težine, još jednog čimbenika rizika za visoki krvni tlak. Štoviše, poslastice mogu izazvati nagle skokove razine šećera u krvi, pridonoseći visokom krvnom tlaku", kaže Nanavati za SheFinds.
Mnoge su žitarice napravljene od rafiniranih žitarica kojima su oduzeta vlakna i hranjive tvari. Ti rafinirani ugljikohidrati mogu uzrokovati brze skokove razine šećera u krvi i inzulina, što dovodi do povećanog skladištenja masti i većeg rizika od pretilosti i metaboličkog sindroma, oba povezana sa srčanim bolestima.
"Žitarice za doručak često imaju vrlo visok udio šećera i malo vlakana, što znači da brzo prolaze kroz vaš probavni sustav. Vlakna vam omogućuju da se dulje osjećate sitima, što pomaže u kontroli unosa hrane i sprječava debljanje. Također uzrokuju sporiju probavu, što znači sporije otpuštanje energije u vaš krvotok tijekom dana", ističe Moody.
Unatoč svojoj praktičnosti, mnoge žitarice za doručak imaju pretjerano visok udio šećera i nizak udio vlakana. "To pridonosi brzom porastu i kasnijem padu razine šećera u krvi, što može dovesti do povećanog rizika od razvoja bolesti srca tijekom vremena", zaključila je Nanavati.