Osvježite se i smršavite: Neka vaš fitness saveznik bude dinja!

Foto: 123rf

JEDNOGODIŠNJA biljka podrijetlom iz Azije, koja pripada porodici Cucurbitaceae, sa samo 34 kcal na 100 g ploda, je, pogađate, dinja. 

Plod dinje može biti okruglog ili ovalno-izduženog oblika, s tvrdom glatkom, ili pak naboranom korom, a uobičajeno teži od 1-2 kg.



Unutrašnji, jestiv dio dinje, narančaste je ili zelenobijele boje.

U samom središtu ploda nalaze se sjemenke. 



Energetska i nutritivna vrijednost

 
100 g dinje, kao što smo prethodno i spomenuli, sadrži samo 34 kcal.

Dinja sadrži izrazito veliku količinu vode, u 100 g dinje nalazi se čak 91 g vode, zbog čega se preporučuje njena konzumacija u toplim ljetnim danima.

Dakle, s obzirom na nisku kalorijsku vrijednost te veliku količinu vode u ljetnim mjesecima bezbrižno se možete osvježiti te hidratizirati vaše tijelo ohlađenom dinjom. 
 
100 g dinje, između ostaloga, sadrži 8 g ugljikohidrata, 0,8 g proteina te 0,1 g masti. 
 
Dinja je iznimno bogata vitaminom C. U 100 g dinje nalazi se čak 36,7 mg vitamina C.
 
U manjim količinama također sadrži i tiamin, niacin, vitamin B6, folate, pantotensku kiselinu, željezo, magnezij, bakar, kalij, mangan i fosfor. 
 
Neke vrste dinje, poput  cantaloupe, sadrže i vitamin A koji je prisutan u obliku beta-karotena.
 
Dinja i zdravlje organizma
 
Vitamin C, kao također i vitamin A, je antioksidans te štiti organizam od kardiovaskularnih bolesti.

Nadalje, konzumacijom dinje možete usporiti proces starenja organizma. 
 
Čak štoviše, zbog beta - karotena dinja se smatra antikancerogenom namirnicom. 
 
Kalij, koji je prisutan u dinji, u suradnji s vodom potiče rad bubrega te uklanja štetne tvari iz organizma. Nadalje, kalij ima i svojstvo snižavanja krvnog tlaka. 


Dinja i mršavljenje

 
Zbog male količine kalorija, ali velike količine vode i antioksidativnih svojstava dinja je zasigurno pravi izbor za svakog pojedinca koji vodi bitku sa suvišnim kilogramima. 
 
Dinja je iznimno slatkog okusa i kao takva vam može pomoći odagnati potrebu za slasticama koje pospješuju debljanje. 
 
Naravno, prilikom serviranja dinju nemojte preliti s čokoladom. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.