Ovo su stvari koje nikada ne biste trebali dijeliti ni pod koju cijenu

Foto: 123RF, Pixabay, Pexels

ČAK i ako imate veliko srce, neke stvari trebate zadržati samo za sebe.

Ne želimo vas razočarati, ali većina stvari koje svakodnevno dodirujete prepuna je klica i bakterija: od novca, kartica pa do sportskih torbi i pametnih telefona. Svi ti predmeti mogu biti izvor bakterija i zaraza.

Iako je nemoguće zaštititi se u potpunosti, ako vodite računa o zdravlju, ovih šest stvari ne biste trebali ni s kim dijeliti.

1. Spužvica za kupanje

Ako vam je piling tijela na vrsti prioriteta, u kupaonici vjerojatno imate spužvicu ili rukavicu kojom uklanjate mrtve stanice kože. Međutim, studija objavljena u časopisu Clinical Microbiology otkrila je da se na spužvicama, osim horde bakterija, nalaze i razne vrste kvasaca i plijesni koje nipošto ne želite dijeliti s nekim drugim. 

2. Ručnik

Iako su mekani i topli, ručnici mogu sadržavati puno vrsta štetnih bakterija. Naime, bakterije i virusi u vlažnom okolišu bujaju pa dijeljenje ni s osobom koja vam je doista bliska nije pametna ideja.

3. Sapun

Rijetki danas koriste sapun u kamenu pa ne čudi da mu je teško odoljeti ako ga ugledate. Ali, upitajte se kroz čije je sve prljave ruke prošao i što se na njemu nalazi. Trebamo li dalje pojašnjavati?

4. Britvica

Bez obzira na to tko ste, vaša britvica sadrži milijune bakterija, a koji i kroz sitne, mikroskopske porezotine mogu dospjeti u vaš organizam. 

Kad bolje promislite, koliko je pametno obrijati lice istom britvicom koju vaša djevojka koristi za brijanje nogu? Bakterije tako selite s jednog dijela tijela na drugi, a možete se zaraziti i spolno prenosivim bolestima, virusima, čak i hepatitisom. 

5. Četkica za zube

Koliko god vam je zabavno ljubiti se s drugom osobom, nikad ne biste trebali koristiti njegovu ili njenu četkicu za zube. Iako su te dvije stvari praktički iste, zubna četkica sadrži i brojne bakterije koje četkanjem možete direktno prenijeti na zube i desni. 

Ako ste prespavali kod prijatelja i nemate četkicu, ujutro čisti ručnik omotajte oko prsta, stavite malo zubne paste i očistite zube.

6. Balzam, sjajilo ili ruž za usne

Osim što možete zaraditi virus herpes simplex, možete se zaraziti i brojnim drugim bakterijama ili virusima ako od prijateljice ili partnerice posudite balzam za usne. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.