Pet namirnica koje ne smijemo jesti na prazan želudac

Foto: Shutterstock

SVI VRLO dobro znamo da je doručak najvažniji obrok u danu. On nam daje potrebnu energiju za najbolji početak dana, ali i sprječava neželjeno prejedanje. Kako objašnjavaju dijetetičari, ujutro bismo trebali konzumirati namirnice koje sadrže velike količine proteina, vitamina i minerala kako bismo bili spremni za dan koji je pred nama. Međutim, postoje i određene namirnice koje nikako ne bismo smjeli jesti ujutro, točnije na prazan želudac, donosi The Economic Times.

Citrusi

Citrusno voće treba posebno izbjegavati ujutro, upozoravaju dijetetičari. Kiselkastog je okusa jer sadrži velike količine limunske kiseline. Zbog toga konzumacija agruma povećava proizvodnju kiseline u želucu, a ako se konzumiraju na prazan želudac, mogu dovesti do neugodne žgaravice i drugih problema.

Kava

Kava potiče proizvodnju takozvane klorovodične ili želučane kiseline kada se konzumira na prazan želudac. Žgaravica, gastritis i nadutost u trbuhu uzrokovani su upravo ovim djelovanjem, zbog čega dijetetičari savjetuju da kofein nikada ne unosimo odmah ujutro.

Mesne prerađevine

Prekomjerno konzumiranje mesnih prerađevina, a naročito onih od crvenog mesa, povezuje se s visokim razinama kolesterola i negativnim utjecajem na zdravlje srca, tvrde dijetetičari. Mesne prerađevine najčešće su naresci koje mnogi ljudi jedu ujutro s kruhom ili namazima.

Začinjena hrana

Začinjena hrana je još jedna vrsta namirnica koje bi trebalo izbjegavati odmah ujutro. Kako objašnjavaju dijetetičari, ova hrana može izazvati jaku bol kada se konzumira na prazan želudac, oštetiti želučanu sluznicu, a također se znaju javiti i probavne smetnje.

Bijeli kruh

Kao što mu samo ime govori, bijeli kruh priprema se od rafiniranog bijelog brašna koje brzo podiže razinu šećera u krvi. Osim toga, njegova konzumacija na prazan želudac također je povezana s povećanim upalnim procesima u tijelu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.