Pravi junaci vode računa o prehrani: Evo koje namirnice biraju pripadnici HGSS-a

Foto: 123RF

ONI imaju plemenit poziv. Bez obzira na doba godine, vrijeme i vremenske uvjete, spremni su na svaki poziv krenuti u pomoć. Na teško dostupnim i nepristupačnim terenima tragaju za izgubljenima i pomažu unesrećenima. Za svoju nesebičnost primili su brojna priznanja i nagrade, a njihove nevjerojatne priče u većini slučajeva imaju sretan kraj. Oni su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja.

HGSS-ovci su u hrvatskoj javnosti izuzetno omiljeni. Svojim volonterskim radom, kojim svakodnevno čine istinsku razliku u životima unesrećenih ljudi, pokazuju stvarnu ljudskost, uspijevajući uvijek u svoju komunikaciju utkati dozu humora.

Tako često svojim objavama nasmijavaju korisnike društvenih mreža kojima apeliraju na izletnike da u planinarske pohode i ekspedicije ne kreću u japankama i nepripremljeni.

Upravo je prehrana važan dio pripreme za svaku akciju, a ovi istinski hrvatski junaci to dobro znaju. Prepoznaju važnost kvalitetne, domaće hrane pa se tako na njihovom stolu nerijetko nalaze proizvodi Okusa zavičaja koji su prikladni baš zato što su jednostavni i brzi i spremni za korištenje.

Namirnice koje su bogate proteinima poput jaja i mliječnih proizvoda, primjerice posni sir, zbog toga su nešto što svakodnevno konzumiraju.

Naime, u samo pola šalice posnog sira nalazi se 14 grama proteina, 80 kalorija i tek dva grama masti zbog čega je odabir mnogih muškaraca koji vode računa o mišićima.

Posni sir može se jesti u različitim kombinacijama. Izvrsno se slaže uz žitarice, može biti dio shakea, ali mnogi će ga servirati uz suhomesnate proizvode jer je dobro poznato da su Hrvati ljubitelji mesa. 

Salame mogu biti dio zdrave i uravnotežene prehrane ako su kvalitetne i domaće, a danas se takvi proizvodi sve češće mogu pronaći na policama u trgovinama. 

Tu su i neizostavni čvarci, omiljena poslastica svih generacija. Oni su dio naše kulinarske tradicije, a da biste u njima uživali više ne trebate čekati zimu, sada je to moguće svih 12 mjeseci u godini, a što je upravo HGSS-ovcima iznimno bitno jer za njih ne postoji radno ili slobodno vrijeme. Iako volontiraju, u bilo kojem trenutku, 24 sata na dan, 365 dana u godini, su spremni odazvati se pozivu u pomoć.

Proteinima koji, između ostalog, smanjuju apetit, povećavaju snagu, a važni su i za zdravlje kostiju, bogata je i masna riba poput sardine, a upravo je to razlog zbog kojeg se preporučuje mesni obrok barem dva puta tjedno zamijeniti ribom. 

Naravno, pravi obrok junaka uključuje i pokoju poslasticu na kraju, a najukusniji su kolači spremljeni po domaćoj recepturi naših baka ili džemovi za prste polizati.

Pravim herojima potrebne su hranjive, domaće i konkretne namirnice kako bi izdržali svakodnevne izazove i napore koji su pred njima. Okusi zavičaja obuhvaćaju autohtone proizvode domaćih dobavljača koji čine idealan obrok volonterima HGSS-a dok su na zadatku.

Stoga, ako želite pucati od zdravlja i biti u formi poput hrabrih pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja, uvijek birajte provjerene, domaće i kvalitetne proizvode te vodite računa o tome da je vaša prehrana zdrava i uravnotežena. 

Sadržaj donosi Index u suradnji s Lidlom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.