Prednosti uzimanja vitamina možda su samo u vašoj glavi, pokazuje istraživanje

Foto: Unsplash

U ŽIVOTU ne postoje prečaci, a to se posebno odnosi na zdravlje.

Istraživači već dugo sumnjaju da multivitamini ne samo da su u velikoj mjeri neučinkoviti, nego da čak mogu donijeti više štete nego koristi.

I kako novi dokazi otkrivaju, blagodati vitaminskih dodataka koji se prodaju bez recepta mogu se u potpunosti temeljiti na placebo učinku, tvrdi studija s Harvarda objavljena u BMJ Open.

Procjenjuje se da 77% Amerikanaca redovito koristi dodatke prehrani, koji predstavljaju industriju vrijednu 36.2 milijarde dolara.

Unatoč tome, ni jedno kliničko ispitivanje nije pokazalo dosljedne ili značajne koristi za konzumente dnevnih dodataka koji su zdravi i nemaju prethodno dijagnosticiran nedostatak vitamina ili minerala, primijetili su istraživači.

Cilj im je bio ispitati psihologiju konzumenata vitamina analizirajući podatke koje su sami prijavili u sklopu Nacionalnog istraživanju o zdravlju. Ukupno su sudjelovala 21.603 odrasla Amerikanca. Prikupljene informacije odnosile su se na njihovu dugoročnu i kratkoročnu zdravstvenu povijest, fizičku i psihološku, kao i pojedinosti o upotrebi dodataka.

Njih 4933 je reklo da redovito konzumiraju multivitaminske ili mineralne dodatke. Ti su korisnici češće bile stare, imućne, udane žene, obrazovane i osigurane - i 30% njih smatra da imaju bolje opće zdravstveno stanje u usporedbi s onima koji ih ne koriste. Međutim, njihovi odgovori u pogledu zdravstvene povijesti i ishoda pokazali su "nikakvu razliku" u odnosu na njihove vršnjake.

Promatračka studija ne može dokazati da vitamini ne djeluju, što je teško pratiti i potvrditi, ali autori studije kažu kako su njihovi nalazi potvrdili mnoge prethodne studije o učinkovitosti dodataka prehrani i multivitamina.

Dokazi sugeriraju da su, u najboljem slučaju, suplementi bacanje novca za pojedince bez poznatih nedostataka hranjivih sastojaka. Osim toga, privatne tvrtke uglavnom same rade provjere svojih proizvoda, ako to uopće čine.

U nekim slučajevima dodaci prehrani mogu sadržavati sastojke i lijekove za koje je obično potreban recept, nikada nisu uvedeni u SAD-u ili uopće nije proučavan njihov utjecaj na ljude, kaže internist s Harvarda dr. Pieter Cohen, koji nije sudjelovao u ovoj studiji. Krivi nepostojanje propisa i nadzora američke Uprave za hranu i lijekove, koja dopušta da ti proizvodi izađu na tržište bez analize onoga što se nalazi u njima ili jesu li njihove oznake točne.

"Ne postoji način da kao potrošač ili kao liječnik ili bilo tko saznate je li nešto sigurno ako ne znate koliko je sastojaka u tableti", rekao je Cohen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.