Priuštite si kockicu čokolade: Evo koje su zdravstvene prednosti ove poslastice

Foto: Instagram

BROJNA istraživanja su pokazala da se ljudi nakon konzumacije čokolade osjećaju bolje, a to mogu zahvaliti kombinaciji elementa koji popravljaju raspoloženje kao što su kofein, teobromin, tirozin i triptofan. 

Kada birate čokoladu, važno je znati da je najbolji odabir tamna s većim udjelom kakaa koja ima veće prednosti za zdravlje nego mliječna. Također, tamna čokolada sadrži manje masti i antioksidanse. 

Harper’s Bazaar je uz pomoć nutricionistice Ceitanne Cooper sastavio listu pet zdravih prednosti čokolade zbog kojih je ona dio svake uravnotežene prehrane. 

1. Može vas oraspoložiti

Okus, miris i tekstura čokolade stimuliraju mozak. Čokolada sadrži triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja stimulira proizvodnju serotonina, prirodnog antidepresiva. Stručnjaci tvrde da konzumiranje čokolade budi jednake osjećaje kao zaljubljenost.

2. Pomaže zdravlje srca

Jedenje čokolade može smanjiti krvni tlak, smanjiti rizik od srčanog udara i djeluje protuupalno. Ceitanna Cooper to pripisuje flavonoidima.

“Flavonoidi stimuliraju proizvodnju dušikovog oksida koji pomaže proširiti i opustiti krvne žile što posljedično smanjuje krvni tlak”, pojašnjava nutricionistica.

3. Štiti arterije

Flavonoidi iz čokolade pomažu zaustaviti oksidaciju LDL kolesterola koji se smatra lošim čime se sprječava njegovo nakupljanje na stijenkama arterija. 

Flavonoidi sadrže više od 50 posto stearinske kiseline koja može čak i povećati razinu zaštitnog, odnosno dobrog kolesterola.

4. Umiruje kašalj

Čokolada sadrži teobromin koji se pokazao učinkovitim za smirivanje kašlja.

5. Štiti mozak

Spoj katehin koji se može pronaći u kakau i zelenom čaju štiti mozak od formiranja amiloidnog plaka koji pomaže razvijanje Alzheimerove bolesti.

“Svi znamo da previše slatke ili masne hrane može pridonijeti pretilosti i drugim zdravstvenim problemima, ali dobra vijest za sve ljubitelje čokolade je da male količine također imaju neke zdravstvene prednosti. Dakle, nema potrebe za osjećajem krivnje ako si povremeno priuštite kockicu čokolade sve dok je ona dio uravnotežene prehrane”, smatra Cooper.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.