Savršen dokaz da stroga dijeta i trening jednostavno ne idu zajedno

Foto: Instagram  

PRED nama je Australka Madalin Giorgetta koja se godina borila sa svojom linijom i čežnjom da konačno postane fit. Nije bila pretila, ali nije ni bila utegnuta kako je željela. No godinama nije ni pazila čime se hrani niti je trenirala, sve dok prije nekoliko mjeseci nije otkrila pravi plan - intenzivan plan prehrane i treniga Kayle Itsines koja je već pomogla mnogim ženama ne samo da dotjeraju svoju liniju nego da prvi put u životu istaknu sve svoje tjelesne adute. Međutim, kako je iskustvo Madalin pokazalo - nije svaka dijeta niti svaka vježba - za svakoga. Svojim dokazom - fotografijama koje su pred vama, pokazala je da dijeta ponekad može uništiti sve ono što ste trebali, ali niste postigli vježbanjem ili uništiti sve ono što ste postigli prije stroge dijete.

Prema Kaylinom planu Madalin je u svoj organizam dnevno unosila samo 800 kalorija - puno premalo za njene dnevne potrebe za svim makronutrijentima koje je trebala unositi.

Istovremeno je i naporno vježbala no njeni su mišići, umjesto veći i snažniji, postajali sve manji i manji. A to definitivno nije bio njen plan.

Kako je napisala na Instagramu - tih 800 kalorija dnevno unosila je na način da je jela sve dok se ne bi osjetila sitom, međutim, većina namirnica koje je unosila nisu bile dovoljne za izgradnju njenih mišića. Da je samo vježbala, bez rigorozne dijete, njeni bi se mišići razvijali, a ovako je (p)ostala samo mršava.

Zato se obratila nutricionistima za pomoć i oni su joj jednoglasno savjetovali da mora početi unositi barem duplo više kalorija na dan i neka od toga barem 50 posto otpada na (dobre) ugljikohidrate s dosta cjelovitih žitarica i vlakana.

"Nisam mogla vjerovati da mi itko može savjetovati da odjednom moram jesti toliko ugljikohidrata za koje sam mislila da isljučivo debljaju, no nakon što sam ih opet uvela u svoj dnevni plan prehrane mišići su se konačno počeli pojavljivati. I ne samo to - odjednom sam osjetila da imam puno više energije, da mogu vježbati jače i napornije i moj se trud sada doista evidentno isplatio. No, ne mislim stati - i dalje ću se pridržavati svog novog plana prehrane - samo ću birati zdravije alternative - i ugljikohidrata i proteina. Neću gladovati i znam da ću imati dovoljno energije za još jače trebninge".

Tomu se naravno ne čudi nutricionisti koji jako često ističu da ako tijelo dobiva manje kalorija nego što mu je potrebno dogodit će se da organizam neće brzo prerađivati hranu samo da bi očuvalo dovoljnu razinu energije za optimalno funckioniranje cijelog organizma, a ugljikohidrati su glavni izvor naše energije. Ako ne dobijemo dovoljno ugljikohidrata, naše tijelo će na kraju koristiti proteine, odnosno "krasti" ih mišićima da bi nadomjestili energiju.

Zato je uvijek važno imati na umu da nijedan organizam nije isti - da će nekome dijeta od 800 kalorija možda pomoći brže smršaviti i brže dovesti tijelo u formu, a nekom drugom će trebati i trostruko više kalorija da bi imali dovoljno energije za normalno funkcioniranje svih organa i mišića.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.