Što se događa s organizmom ako svaki dan jedemo suhe šljive?

Foto: Shutterstock

SUHE šljive nisu samo odlično rješenje ako imate problema sa zatvorom. Ovo voće nudi brojne zdravstvene koristi i dobrobiti ako se redovito konzumira. Dijetetičarka Leslie Bonci otkrila je još neke najpoznatije dobrobiti koje dobivamo konzumiranjem suhih šljiva. 

Poboljšanje zdravlje crijeva

Suhe šljive dobro su poznate po sposobnosti poticanja probave. Laksativni učinak duguju sadržaju vlakana, pri čemu jedna porcija sadrži 11 posto dnevne preporučene količine. Redovito konzumiranje suhih šljiva može pomoći u sprječavanju zatvora i održavanju redovitih stolica. 

Poboljšanje zdravlja kostiju

Bonci ističe da suhe šljive "sadrže jedinstvenu kombinaciju minerala, vitamina K, fenolnih spojeva, vlakana i protuupalnih svojstava, koja pozitivno utječu na zdravlje kostiju". 

Studija objavljena 2024. godine u časopisu Osteoporosis International pokazuje da su žene u postmenopauzi, koje su svakodnevno konzumirale suhe šljive tijekom godinu dana, očuvale određene mjere strukture kostiju i procijenjene čvrstoće kostiju u usporedbi sa ženama koje nisu konzumirale suhe šljive, prenosi Eating Well.

Pozitivno utječu na zdravlje srca

Nedavna studija objavljena u Journal of Nutrition pokazala je da konzumiranje 100 grama suhih šljiva dnevno, otprilike 9 do 10 suhih šljiva, može pomoći u sprječavanju promjena u raspodjeli masnog tkiva u središnjem dijelu tijela, posebno visceralne masti oko trbuha, prenosi Eating Well. Prekomjerna visceralna mast može biti faktor rizika za kardiovaskularne bolesti. Dakle, ovo su dobre vijesti za one koji žele podržati zdravlje srca.

Bonci napominje da, dok su promjene u raspodjeli tjelesne masti i indeksu tjelesne mase općenito povezane s procesom starenja, sve više istraživanja pokazuje da je važnije gdje tijelo pohranjuje masno tkivo kada je u pitanju rizik od bolesti, a prehrambene navike mogu utjecati na raspodjelu masnoće. Nalazi iz ovog istraživanja pokazuju da dnevna prehrana koja uključuje suhe šljive može pomoći u smanjenju visceralne masti. 

Suhe šljive također su dobar izvor kalija, koji je ključan za održavanje zdravih razina krvnog tlaka i podršku cjelokupnom zdravlju srca.

Pomažu s upravljanjem razine šećera u krvi

Sušeno voće često je pogrešno shvaćeno kao hrana koju treba izbjegavati kod upravljanja dijabetesom. Međutim, nedavna studija u BMC Nutrition & Metabolism, koja je uključivala suhe šljive, suhe marelice i grožđice, donijela je neka iznenađujuća otkrića. Studija je pokazala da je veći unos ovog sušenog voća povezan s manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

Slično kao orašasti plodovi, zobena kaša ili brokula, vlakna koja se nalaze u suhim šljivama mogu pomoći u usporavanju apsorpcije prirodno prisutnog šećera, čime se stabilizira razina šećera u krvi i sprječavaju nagli skokovi. Ipak, najbolje je konzumirati suho voće umjereno (jedna porcija iznosi otprilike ¼ šalice, ili 4 do 6 suhih šljiva) te također uključiti svježe i smrznute opcije kako biste zadovoljili potrebe za unosom voća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.