Stomatolozi otkrili je li bolje zube prvo očistiti koncem ili ih oprati četkicom

Foto: Pexels

ODRŽAVANJE redovitog dentalnog zdravlja i higijene trebala bi biti rutina svih nas. Zube bi svakodnevno trebalo prati dva puta, najčešće nakon buđenja i prije odlaska na spavanje, a za dodatnu higijenu u rutinu se može, što mnogi stomatolozi preporučuju, uključiti i čišćenje zubnim koncem. 

Međutim, redoslijed treba li prvo oprati, odnosno četkati zube ili ih očistiti zubnim koncem, za neke predstavlja izazov, a nekoliko stomatologa je za Parade otkrilo što je najbolje za dentalno zdravlje. 

Većina stomatologa se slaže: Koristite zubni konac prije pranja zubi

Stomatolog Khaled Kasem ističe da čišćenje koncem "ne samo da pomaže u uklanjanju hrane zaglavljene između zubi, već smanjuje loš zadah i bolesti desni uklanjanjem plaka koji se stvara duž linije desni. Trebali biste koristiti konac s osam do deset puta između svakog zuba".

S njime se složila i stomatologinja Lauren Becker, koja također preporučuje korištenje zubnog konca prije samog pranja. "Korištenje zubnog konca doseže mjesta između zubi i pomaže olabaviti plak, a zatim četkanje uklanja taj plak s desni i zubi te ga izbacuje iz usta", tvrdi ona.

Međutim, stomatologinja Lilya Horowitz kaže da nema dokaza koji upućuju na to što je bolje raditi prije, ali svakako bi obje radnje trebale biti dio dentalne rutine. "Prakticirajte dobru dentalnu higijenu kako biste se riješili plaka i spriječili bolesti desni", dodaje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.