Stručnjaci objasnili zašto su keto proglasili najgorom dijetom 2020. godine

Foto: 123RF

KETO ili ketogena dijeta je izuzetno popularan način prehrane koji karakterizira malo masnoća i ugljikohidrata, ali i dalje je riječ o vrlo kontroverznom trendu. Naime, godišnji pregled dijeta svrstao je keto u najgoru dijetu 2020. godine. Proglašen je najgorom od 39 dijeta kada je u pitanju zdrava prehrana.

Čak je i njegova manje restriktivna verzija, modificirani keto, prošla loše. Naime, modificirani keto je završio na 35. mjestu, a ovo je prvi put da je i on uvršten u analizu.

Kako bi otkrio što je toliko loše u ovom načinu prehrane, Insider je razgovarao s dijetetičarima.

Kako zagovornici brane keto?

Prelazak na keto prehranu tjera tijelo da uđe u "ketozu", u kojoj sagorijeva masnoće umjesto energije glukoze koja se stvara iz ugljikohidrata. Zagovornici takvih obrazaca tvrde da je ljestvica US News-a pretjerano reducirajuća. Osim toga, tvrde da postoji mnoštvo dokaza koji sugeriraju da su ljudi, ako se pravilno pridržavaju keto dijete, godinama uživali u njezinim blagodatima, uključujući gubitak kilograma i više energije.

Naime, analiza iz studenoga 2020. pokazala je kako bi ovakva prehrana mogla pomoći osobama s dijabetesom da kontroliraju šećer u krvi, da izgube kilograme i poboljšaju osjetljivost na inzulin. Također, dva izvještaja iz 2020. godine sugeriraju da keto pomaže poboljšati broj i kvalitetu sperme.

No, stvar koja stručnjake najviše zabrinjava je nedostatak dugoročnih podataka. Iako dijeta nije nova - već se desetljećima koristi u kliničkim uvjetima - u mainstream je ušla tek posljednjih nekoliko godina. 

"Još uvijek nedostaju dugoročni dokazi o tome što će prehrana bogata mastima učiniti u odnosu na rizik od kroničnih bolesti i kako će utjecati na dugovječnost", objašnjava dijetetičarka Kristin Kirkpatrick.

Profesionalci kažu kako je keto nutricionistički nepotpun i nosi zdravstvene rizike

Nakon što je 2020. ostala iza nas, "mislim da se svi možemo složiti da se želimo vratiti uravnoteženijem načinu života - a keto dijeta je sve samo ne uravnotežena", dijelom jer uklanja zdrave, hranjivim sastojcima bogate cjelovite ugljikohidrate, smatra -dijetetičarka Bonnie Taub-Dix, autorica knjige "Read It Before You Eat It: Taking You from Label to Table".

Visok sadržaj zasićenih masti u prehrani posebno je zabrinuo stručnjake US Newsa, koji su keto nazvali "izuzetno nepotpunim".

"Bilo koja dijeta koja preporučuje grickanje slanine ne može se ozbiljno shvatiti kao način prehrane koji promiče zdravlje", rekao je jedan stručnjak, prenose US News.

Također, ketogena dijeta može biti opasna, posebno za ljude s teškim dijabetesom, bolestima bubrega i srčanim bolestima. Osim toga, jedno malo istraživanje iz 2020. godine je ovakvu prehranu povezalo s većim rizikom od ozljeda kostiju kod sportaša.

Ova dijeta također može biti opasna za ljude kojima prijeti poremećaj prehrane jer restriktivna prehrana može potaknuti tjeskobu, prejedanje, prekomjerno konzumiranje hrane i na kraju debljanje.

"To nema nikakve veze s nedostatkom snage volje, već nas tijelo pokušava održati na životu", rekla je za Insider dijetetičarka Alissa Rumsey, autorica knjige "Unapologetic Eating". 

Ipak, postoje dokazi da keto može poboljšati zdravlje određenih skupina ljudi poboljšavanjem njihove kontrole šećera u krvi, kao i pomaganjem u gubitku kilograma ljudima koji "lako dobivaju na težini", prema Taub. Također može pomoći u regulaciji raspoloženja među osobama s bipolarnim poremećajem i pomoći ljudima da reguliraju svoju količinu energije smanjivanjem konzumacije šećera, rekla je za Insider Babita Spinelli, licencirana psihoterapeutkinja.

Ni manje restriktivna verzija keto dijete nije oduševila stručnjake

Modificirani keto je "oksimoron", rekla je Insideru stručnjakinja panelistica Kathie Beals, dijetetičarka i izvanredna klinička profesorica na Sveučilištu Utah.

"Da biste bili u stanju ketoze u vašoj prehrani mora biti vrlo malo ugljikohidrata, malo proteina, super puno masnoće, a sve drugo osim toga nije keto. Dakle, ne možete imati modificirani keto", tvrdi ona.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.