Stručnjakinje otkrile koliko bismo proteina trebali konzumirati u jednom obroku

Foto: Pexels

PROTEINI su jedan od četiri makronutrijenta koje trebate unositi svakodnevno kako biste se osjećali siti, podržali rast mišića i održali opće zdravlje. Iako se dnevne potrebe za proteinima mogu razlikovati ovisno o razini aktivnosti i dobi, važno je znati koliko proteina biste trebali unijeti u jednom obroku kako biste izbjegli preopterećenje organizma.

Dijetetičarka Gabrielle Tafur i liječnica Cedrina Calder objasnile su koliko je proteina najbolje konzumirati po obroku. Obje se slažu da je najbolje ograničiti unos proteina na 30 grama po obroku. Sve više od toga, smatraju, obično ne donosi dodatne koristi i može opteretiti bubrege, prenosi Eat This, Not That.

Za razliku od ugljikohidrata ili masti, koje tijelo može pohraniti kao energiju, protein nema isti sustav pohrane. Nakon što tijelo iskoristi ono što mu treba, višak se obično izlučuje putem urina.

"Protein se nikada ne pohranjuje i nikada nije namijenjen za trenutnu energiju", objašnjava Tafur.

Oni koji žele maksimizirati rast mišića, trebaju prilagoditi količinu proteina

Za one koji žele maksimizirati rast mišića, praktična smjernica je unositi otprilike 20 do 40 grama proteina po obroku, raspoređenih kroz četiri obroka dnevno. Veći unosi mogu biti korisni za neke osobe, ali individualne potrebe mogu varirati ovisno o ciljevima i razini aktivnosti.

Konzumiranju proteina treba pristupiti oprezno iz nekoliko razloga, tvrde stručnjakinje. Kao najveće opasnosti od prekomjerne konzumacije izdvajaju:  

  • Opterećenje bubrega
  • Dobivanje na težini
  • Probleme s probavom

Ako niste sigurni koje su namirnice najbolji izvor proteina za vas, pogledajte što nam je preporučio poznati hrvatski trener.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.