Studija: Čaša ovog soka pomaže u snižavanju krvnog tlaka

Foto: Pexels

Hipertenzija, odnosno visoki krvni tlak, potencijalno je opasno stanje. Ako osoba ima visoki krvni tlak, to znači da njeno srce mora raditi više nego inače kako bi pumpalo krv. S vremenom to stvara dodatni pritisak na srce, krvne žile i druge organe. Osim toga, ako se ne liječi, može imati ozbiljne posljedice, kao što su moždani i srčani udari. Poznato je da je prehrana glavni faktor koji pridonosi hipertenziji, a hrana s visokim udjelom soli jedan je od glavnih krivaca.

To je zato što sol pomaže tijelu zadržati vodu, podižući krvni tlak. Međutim, ono što jedemo i pijemo može imati i suprotan učinak.

No, prema istraživanju iz 2015., piće napravljeno od korjenastog povrća moglo bi sniziti visoki krvni tlak ako se konzumira svakodnevno. Tim sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu otkrio je da svakodnevno pijenje soka od cikle ima značajan učinak na krvni tlak. Otkrili su da čaša soka od cikle od 250 mililitara rezultira prosječnim smanjenjem krvnog tlaka za oko 8/4 mmHg.

Mnogi sudionici studije vidjeli su da su se razine njihovog krvnog tlaka vratile u siguran raspon.

Istraživači su rekli da je to značajno jer se smatra da svako povećanje krvnog tlaka od 2 mmHg povećava vjerojatnost smrti od srčanih bolesti za sedam posto, i moždanog udara za deset posto.

Nitrati koji se nalaze u soku od cikle snižavaju sistolički krvni tlak

Prednosti cikle u snižavanju krvnog tlaka povezane su s visokim razinama dijetalnih nitrata pronađenih u ovoj biljci.

Istraživačica i glavna autorica studije, profesorica Amrita Ahluwalia, objasnila je: "Bolesti srca i krvnih žila, koje mogu uzrokovati srčani i moždani udar, i dalje su najveći uzrok smrti diljem svijeta. Međutim, za razliku od nekih drugih ozbiljnih bolesti, imamo sreću što možemo napraviti određene promjene u načinu života koje dramatično poboljšavaju zdravlje našeg srca i krvnih žila. Ovo istraživanje pokazalo je da dnevni unos anorganskih nitrata može biti jednako učinkovit kao medicinska intervencija za snižavanje krvnog tlaka, a najbolje je što ih možemo pronaći u cikli i drugom lisnatom povrću."

Nedavno objavljen rad došao je do sličnog zaključka. Meta-analiza, objavljena 2022. godine, pregledala je sedam postojećih studija i zaključila da nitrati, koji se nalaze u soku od cikle, snižavaju sistolički krvni tlak. Zaključeno je da je dnevna konzumacija soka tijekom 60 dana dala najbolje rezultate.

Ako ste zabrinuti za svoj krvni tlak, trebali biste razgovarati s liječnikom opće prakse.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.