Svi su ludi za ovom dijetom, a evo možete li uz nju stvarno izgubiti kilograme

Foto: 123RF

BAŠ kao što se mijenjaju trendovi u svijetu mode, mijenjaju se trendovi zdrave prehrane. Svako toliko pojavi se novi način prehrane ili dijeta koja jamči vitkost, ali i bolje zdravlje. Tako su donedavno svi ludovali za ketogenom dijetom, ali ako je suditi prema sve većem broju njenih protivnika, uskoro bi je mogla zamijeniti neka druga dijeta. 

Jedan od kandidata za dobivanje titule "omiljene svjetske dijete" je i alkalna dijeta. Naime, autori ove dijete tvrde da je ljudsko tijelo jako kiselo, što nije dobro za zdravlje, a prema njima, unosom lužnatih ili alkalnih namirnica možemo postići zdravlje organizma. Alkalna prehrana temelji se na pretpostavci da određena hrana ostavlja kiseo "pepeo" u našim tijelima koji navodno uzrokuje "kiseljenje" tkiva, što, prema njihovim tvrdnjama, dovodi do zdravstvenih problema kao što su osteoporoza, bolesti srca i rak. Također tvrde da, iako to nije primarni cilj ovakve prehrane, pomaže ljudima izgubiti kilograme.

No kakva je to alkalna prehrana koju oni zagovaraju? Sastoji se većinom od svježeg voća i povrća, nekih žitarica i orašastih plodova. Prema tome, kompletno je vegetarijanska i gotovo potpuno veganska. Uz ovu dijetu ne dozvoljava se kombinacija određenih namirnica u istom obroku kao što su ugljikohidrati i proteini, a cilj je dnevno pojesti svega 25 posto kiselih namirnica te 75 posto alkalnih.

Zanimljivo je kako jedan od autora ove dijete, Robert Young, uopće nije licencirani liječnik te se protiv njega vode sudski sporovi. U jednom od njih presuđeno je kako Young mora jednoj ženi isplatiti odštetu od 105 milijuna dolara jer joj je savjetovao da prekine standardno liječenje raka i okrene se alkalnoj prehrani, navodi The San Diego Union-Tribune.

Iako je riječ o diskutabilnim smjernicama ovakve vrste prehrane, Women's Health je odlučio istražiti hoćete li ovom dijetom zbilja izgubiti kilograme. Odgovor je pozitivan, ali objašnjenje je vjerojatno drugačije od onog koje ste očekivali.

Sigurno ćete izgubiti težinu na dijeti, ali to nema apsolutno nikakve veze s pH razinama vašeg tijela, piše Women's Health. Jedini razlog zbog kojeg biste zapravo izgubili na težini tijekom alkalne prehrane bio bi zato što poboljšavate kvalitetu prehrane (manje rafiniranih ugljikohidrata, više voća i povrća) i/ili smanjujete ukupne kalorije - dvije stvari koje se događaju neovisno o kiselosti hrane koju konzumirate.

Valja naglasiti kako koristi od alkalne prehrane nije potvrdila znanost, ali bi vas ona mogla "natjerati" da se zdravije hranite jer podrazumijeva izbacivanje industrijski prerađene hrane te konzumiranje cjelovitih i minimalno prerađenih namirnica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.