Tri najzdravije vrste ugljikohidrata u kojima možete uživati bez brige o kilogramima

Foto: Pexels

UGLJIKOHIDRATI su često na lošem glasu, no zapravo imaju važnu ulogu u uravnoteženoj prehrani, posebice kada je u pitanju uspješno mršavljenje. Kako se približava jesen, uključivanje zdravih ugljikohidrata u obroke može podržati ciljeve mršavljenja.

Različiti ugljikohidrati osiguravaju bitne hranjive tvari i vlakna koja pomažu regulirati apetit i stabilizirati razinu šećera u krvi. Osim toga, konzumiranje ovih ugljikohidrata omogućit će vam da se dulje osjećate sitima, smanjiti želju za hranom i povećati razinu energije, što će vam omogućiti da budete ustrajni u namjeri da skinete neželjene kilograme. 

Skupina stručnjaka za She Finds izdvojila je neke najbolje i najzdravije opcije koje možete uključiti u prehranu.

Slanutak

Ova svestrana mahunarka bogata je proteinima, vlaknima i mineralima, što je čini vrijednim dodatkom svakoj prehrani. Visok sadržaj proteina u slanutku može pomoći u promicanju osjećaja punoće i sitosti, potencijalno smanjujući ukupni unos kalorija i pomažući u kontroli tjelesne težine.

Liječnica Adrienne Youdim objašnjava da "slanutak ne pruža samo dobar, stabilan porast šećera u krvi, što je ključno za održavanje energije cijeli dan. Također je prepun proteina, gotovo 20 grama po porciji, koji su ključni za održavanje čiste mišićne mase i čuvaju metabolizam".

Zobene pahuljice

Nasjeckane zobene pahuljice od minimalno obrađene cjelovite žitarice poznate su po svojim zdravstvenim prednostima i potencijalu za poticanje metabolizma. Za razliku od instant zobi, ovakve nasjeckane pahuljice dobivaju se usitnjavanjem cijele zobene krupice na manje komadiće, čime se čuva njihova hranjiva vrijednost i sadržaj vlakana. Bogate su topivim vlaknima koja mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi i poboljšati osjetljivost na inzulin.

Matt Chalmers, pisac i zdravstveni stručnjak, za She Finds je pojasnio da vam "ovo sporo 'sagorijevanje', koje možete koristiti za održavanje visoke razine energije i ubrzanje kretanja, omogućuje da sagorite više kalorija tijekom dana, kao i da imate energiju za bolje funkcioniranje". 

Slatki krumpir

Slatki krumpir nije samo ukusan već nudi i značajne prednosti za metabolizam i cjelokupno zdravlje. Ovo korjenasto povrće bogato je vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima, što ga čini izborom bogatim hranjivim tvarima. Visok sadržaj vlakana u slatkom krumpiru omogućuje osjećaj sitosti, što može pomoći u regulaciji težine i podržati brži metabolizam.

Nutricionistica Lisa Richards ističe da je slatki krumpir "hranjivo korjenasto povrće, puno vitamina A, vlakana i drugih korisnih vitamina i minerala. Ove hranjive tvari čine slatki krumpir izvrsnim izvorom hrane za zdravlje i funkciju imunološkog sustava".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.