Bundeva je nutritivno bogato povrće, prepuno esencijalnih vitamina, minerala i antioksidansa. Može se dodavati slanim i slatkim jelima.
Ako se često konzumira u prehrani, bundeva može pozitivno utjecati na cjelokupno zdravlje. Kada pogledate kakve zdravstvene dobrobiti dobivamo konzumacijom bundeve, poželjet ćete je jesti gotovo svaki dan, prenosi portal Health Shots.
Bundeva je bogata nutrijentima poput vitamina A, C i E, kalija, kalcija, folata, vlakana i magnezija. Sve te hranjive tvari podržavaju različite tjelesne funkcije i cjelokupno utječu na bolje zdravlje i funkcioniranje tijela.
Visok udio beta-karotena i vitamina A u bundevi ključan je nutrijent za jačanje imunološkog sustava. Ako je imunološki sustav snažan, puno su veće šanse da će se tijelo obraniti od infekcija i bolesti.
Bundeva sadrži puno kalija koji ima ulogu u regeneraciji krvnog tlaka. To dugoročno može utjecati na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Beta-karoten u bundevi nije koristan samo za imunološki sustav već i za zdravlje očiju. Bundeva štiti oči od makularne degeneracije povezane sa starenjem.
Vitamini C i E u bundevi s beta-karotenom doprinose zdravoj koži. Ti antioksidansi pomažu u zaštiti kože od slobodnih radikala, potiču proizvodnju kolagena i održavaju mladenački izgled.
Sadržaj vlakana i prebiotika u bundevi pomaže probavi, potičući redovito pražnjenje crijeva te ublažavajući zatvor i proljev.
Bundeva je niskokalorična i bogata vlaknima. Vlakna potiču sitost, što pomaže u kontroli apetita i smanjenju ukupnog unosa kalorija, a sve to pomaže pri mršavljenju.
Bundeva sadrži antioksidanse i protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu, povezane s artritisom i bolestima srca.
Osim vitamina, vlakana i drugih korisnih tvari, bundeva ima i visok sadržaj vode. Održavanje dobre hidratacije ključno je za normalno funkcioniranje tijela, uključujući probavu, cirkulaciju i regulaciju temperature.