Zanemaren simptom javlja se u nosu, a može biti posljedica visokog krvnog tlaka

Foto: Shutterstock

Krvarenje iz nosa može biti prava noćna mora, osobito ako dugo traje. Najčešće mislimo da je to samo bezazlena smetnja, ali dr. Lawrence Cunningham upozorava da je ponekad simptom visokog krvnog tlaka.

"Prema mom iskustvu, najčešći uzrok krvarenja iz nosa je suh zrak. To može biti ili zbog klime ili korištenja grijanja u zatvorenom prostoru, koje isušuje nosne membrane i čini ih osjetljivijima. Drugi česti uzroci uključuju traumu nosa - poput čačkanja nosa ili prejakog puhanja", rekao je za Express.

No, ponekad je simptom ozbiljnijih stanja.

"Na primjer, može biti povezano s hipertenzijom (visokim krvnim tlakom), poremećajima zgrušavanja krvi, pa čak i određenim vrstama raka. Iako je relativno rijetko da krvarenje iz nosa ukazuje na ova ozbiljna stanja, važno je biti svjestan te mogućnosti", napominje dr. Cunningham.

Povremena krvarenja iz nosa, koja prestanu u roku od nekoliko minuta ili se pojave kada vam se čini da vam je nos iznutra jako suh, obično nisu razlog za brigu. Međutim, česta i jaka krvarenja iz nosa, koja traju više od 20 minuta, mogu ukazivati na nešto ozbiljno. To je osobito slučaj ako istodobno osjetite druge neobjašnjive simptome.

"Ako se uz krvarenje iz nosa pojave modrice, krvarenje desni ili neobjašnjivi gubitak tjelesne težine, jako je važno potražiti liječnički savjet. Stalna i ponavljajuća krvarenja iz nosa mogu biti znak da je u pozadini nešto ozbiljnije", dodao je liječnik.

Ističe da se često zanemaruje uloga lijekova.

"Razrjeđivači krvi, poput aspirina ili antikoagulansa, također mogu povećati vjerojatnost krvarenja iz nosa. Ako ste na takvim lijekovima i imate učestala krvarenja iz nosa, posavjetujte se s svojim liječnikom", zaključio je dr. Cunningham.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.